Планът Гайтнър тръгва с едва $20 млрд.

Щатското финансово министерство може да започне своята програма за изкупуване на ипотечни книжа от банките с около 20 млрд. долара, което е по-малко от обявените през март 100 млрд. долара, съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници. Хазната планира да предостави около 1.1 млрд. като капитал на осем до 10 парични фонда, които ще бъдат избрани за целите на Публично-частната инвестиционна програма (PPIP). Планът включва още около 10 млрд. под формата на държавно-гарантирани заеми.
Правителството обяви програмата, когато загубите, свързани с жилищни заеми спънаха банки като Ситигруп и заплашиха да задушат кредитирането, необходимо за възстановяване на икономиката. От тогава 19 големи щатски банки събраха повече от 100 млрд. чрез продажба на активи, замяна на привилегировани акции за обикновени и емитирайки дълг.
Отделна част от PPIP, управлявана от корпорацията за застраховане на депозитите (FDIC) и предназначена да помогне на продажбатата на лошите заеми на банките бе отложена за неопредело време миналия месец. Финансовият министър Тимъти Гайтнър каза тогава, че интересът към такива програми може да изчезне с подобряването на пазарното доверие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *