Планът за Гърция понижи еврото, петролът с минимален спад

Новата седмица стартира със спад в цената на петрола, който бе предизвикан от поскъпване на американския долар. Зелените пари напреднаха срещу еврото след обявеното вчера споразумение за спасяване на Гърция от останалите страни от еврозоната и Международния валутен фонд.
След продължителни преговори окончателното съгласие бе постигнато вчера и се очаква съвсем скоро Гърция да получи така желаната помощ. В замяна на това обаче правителството се е ангажирало да съкрати разходите в бюджета с цели 30 млрд. евро през следващите три години.
Новите планове за вкарване на бюджетния дефицит в позволените от ЕС рамки предизвиква недоволството на гръцките синдикати и днес протестите в страната ще продължат. В петък протестиращите бяха разпръснати със сълзотворен газ заради опита си да нахлуят във финансовото министерство.
Тази сутрин лекият суров петрол с доставка през юни се котира при 85,97 долара за барел, или с 0,2 на сто по-ниско от петък. По-рано през нощта обаче котировките се движеха с повишение от 0,7 на сто, което не успяха да задържат.
На електронната платформа на борсата в Лондон барел от сорта брент с доставка през юни се търгува с минимален спад спрямо петък при 87,39 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *