Планът на Драги за спасяването на европейския бизнес

Шефът на Европейската централна банка успя да стабилизира най-проблемите страни от еврозоната. Сега пред него стои ново предизвикателство – да съживи бизнеса в Европа. Първи стъпки ще бъдат направени още днес на събранието на ЕЦБ.

През лятото на 2012 еврозоната стои пред колапс. Едновременно и Италия, и Испания, два от най-големите членове на валутния съюз, стоят пред финансов колапс, който застрашава стабилността на всички. Инвеститорите от международните пазари отказват да дадат кредити на двете страни при поносими лихви.

В тази ситуация шефът на Европейската централна банка Марио Драги запазва самоувереност и изпраща ясен сигнал към всички с думите, че ЕЦБ е готова да спаси еврото, каквото и да струва това. „Вярвайте ми, ще бъде достатъчно“, казва той.

Днес благодарение на тази си реч той е герой на финансова Европа, а оттогава никой не говори за края на еврото. Инвеститорите подкрепиха Италия и Испания с пари, Португалия и Ирландия вече не се нуждаят от помощ. Дори и Гърция се върна на финансовите пазари.

Сега обаче Драги трябва да повтори чудото, особено ще се отнася до южноевропейските страни. Що се отнася до държавните финанси на тези страни, те не будят вече големи притеснения. Но на хоризонта стои друг проблем – финансирането на фирмите. От години банките ограничиха достъпа до кредитиране за бизнеса. Така през април за цялата еврозона кредитирането е намаляло с 1.7 процента в сравнение с предния април.

А без кредити предприятията нямат ресурс за инвестиции и икономически растеж. Сега Драги трябва да осигури на тези фирми възможност да получат изгодни заеми, за да раздвижат икономиката. Затова на заседанието си днес ЕЦБ ще извади нови оръжия от финансовия си арсенал срещу кризата.

Какво очакват експертите?

Според германското списание Spiegel, което се обръща към няколко специалисти на първо място ЕЦБ ще свали основната лихва още. Въпреки, че тя сега е на историческо дъно от 0.25 процента, тя би могла да падне още – на 0.15 пункта например.

Освен това финансистите очакват банката да въведе за първи път „наказателна лихва“. Тя би трябвало да накара банките в Европа да не държат парите „на сигурно“, а да ги провокира да ги инвестират под формата на кредити за граждани и фирми.

Освен това за да подкрепи банките, ЕЦБ може да не финансира с дневни и седмични евтини пари финансовите институции, а да предостави и по-дългосрочни евтини средства – за няколко години например. Тя вече го е правила, но този път може да бъде с конкретно условие – парите да бъдат раздавани на бизнеса под формата на кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *