План има, а магистрали в скоро време – едва ли

Докато управляващи и опозиция продължават говорилнята кой е виновен да нямаме европейски пътища, от Брюксел ни предупредиха, че общността ще дава все по-малко пари за инфраструктура. Според евроексперти, които присъстваха тези дни на конференция в морската столица Варна, Европа ще отделя вече само по 2% за подобряване на пътната инфраструктура. За сравнение този процент в Азия е 8. Това показва, че ако в периода 2007-2013 г. не усвоим средствата, определени от ЕК за изграждане на магистралите ни, едва ли в бъдеще ще получим повече пари.
Преди дни депутатът от ДСБ Евгени Чачев атакува по време на парламентарния контрол премиера Сергей Станишев, който според депутата виждал построени магистрали само в сърцето си. Премиерът от своя страна контрира, че през следващите 5 години България ще бъде опасана от магистрали. Той уточни, че най-много километри модерни пътища са били построени по време на мандата на настоящото правителство. Станишев дори предложи да организира семинар Километър по километър. Премиерът се похвали, че новата Национална агенция Пътна инфраструктура има план за финансово управление и контрол над проектите и увери, че пари за Тракия и Хемус има.
Всичко това звучи оптимистично, но все още има много неясноти около търговете за въпросните магистрали. Вярно е, че обществената поръчка за Лот 3 на Тракия стартира, осем фирми подадоха оферти, но не се знае дали самата процедура е докрай прозрачна. Първо, още не е ясно дали вътрешният одит в агенцията няма да установи, че тръжните документи не са напълно изрядни и дали ведомството може да отговори на всички въпроси на участващите в конкурса. Ако бъдат открити сериозни нередности, процедурата може и да се провали. Това означава ново забавяне на строителството на магистралата.
Има и друг факт, който не може да бъде подминат без коментар. Комисията по избор на изпълнител на Лот 3 на Тракия не обяви цените на офертите, както и при всички международни търгове. Възможно е да се стигне до договорки с някои от строителните компании, защото предложенията ще се разглеждат поне 1 месец от комисията, твърдят експерти. Добре е, преди да се хвалим, че ще имаме магистрали, да помислим дали сме създали всички условия това да се случи реално. В противен случай още дълго наистина ще виждаме модерните пътища само в собственото си съзнание и ще съсипваме родния бизнес, особено туризма, който е най-много потърпевш от липсата на европейски магистрали.
ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *