Платеният отпуск за бащите на деца до 8 години

За да може този отпуск да се ползва обаче, е необходимо правителството да приеме наредба, с която да се регламентира начинът на ползването му

Бащите и осиновителите на дете до 8-годишна възраст вече имат право на нов платен отпуск от два месеца, за който ще получават обезщетение от 710 лева на месец – това предвиждат промени в Кодекса на труда, които са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

УНИЦЕФ: 2 от 3 деца живеят в страни, където бащите нямат право дори на един ден платен отпуск по бащинство

За да може този отпуск да се ползва обаче, е необходимо правителството да приеме наредба, с която да се регламентира начинът на ползването му

Размерът на обезщетението за бащите е колкото за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст и ще се определя всяка година с бюджета, информира pariteni.bg. 

Очаква се съвсем скоро да бъде приета наредба на МС за определяне на реда и начина за ползване на новия вид платен отпуск за бащите и осиновителите за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. 

Вероятно това ще бъде наредбата за работното време, почивките и отпуските. Промените в Кодекса на труда предвиждат, този, които иска да ползва новия отпуск, да уведомява работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.

istock
istock

Друг акцент в обнародваните промени е това, че се въвежда срок на изпитване за работниците от един месец, а не до 6 месеца, както беше досега. Условието е, работата да е за срок по-кратък от една година. Има и нови правила за облекчени условия на труд за работещи, които имат семейни задължения и се грижат за деца и други зависими членове на семействата по сериозни медицински причини, известни като права на работни и служителя за съвместяване на трудовите и семейните задължения.

Те ще могат да предлагат писмено на работодателя си изменения за определено време на продължителността и разпределението на работното си време или преминаване на работа от разстояние.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *