Платината поскъпна до нов рекорд при ръст в цената от близо 10%

Цената на платината се повиши до нов исторически рекорд в резултат на спекулациите на пазара за създаването на нов, търгуван на борсата фонд, базиран върху изменението в цената на благородния метал, което ще доведе до значително повишение на търсенето на и без това ограничената суровина.

Спот цената на ценния метал поскъпна с цели 122 долара, или 9.7%, до рекордното ниво от 1 375.5 долара за тройунция, което бе и най-голямото дневно повишение от 14 години.

В случай че подобен фонд бъде създаден, цената на платината може да добави към стойността си между 5 и 15%, коментираха от инвестиционния фонд Heraeus Metallhandels.

За сравнение цената на среброто регистрира най-голямото си дневно повишение от 11 години при представянето на подобен фонд на 28 април.

Значителното повишение в цената на платината се дължи и на закриването на къси позиции от инвеститори, заложили за поевтиняване на метала.

Фючърсите на платината с доставка през януари поскъпнаха с 36.7 долара, или 3%, до ниво от 1 271 долара за тройунция.

До голяма степен повишението в цената на платината се определя и от ограниченото предлагане.

През тази година се очаква доставките на метала, който се използва при производството на автомобили и на бижута, да нараснат с 5.3% до рекордните 7 млн. тройунции.

Прогнозира се обаче до рекордно ниво да се повиши и търсенето на платина при ръст от 5% до 7.02 млн. тройунции.

За сравнение доставките на злато за тази година се очаква да възлязат на 130.9 млн. тройунции.

Според пазарните участници дори и да не бъде създаден новият фонд, разликата между предлагането и търсенето е достатъчно основание за повишение в цената на платината.

Цената на златото отбеляза минимален ръст от 0.2%. Фючърсите на благородния метал с доставка през януари поскъпнаха с 1.1 долара до ниво от 626.30 долара за тройунция.

Повишение от 0.6% регистрираха и фючърсите на среброто с доставка през декември до 12.82 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *