Плахо завръщане в България

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Защо чуждите пари все
още отбягват България?

Дълго време британците бяха инвеститор № 1 в България – най-вече заради изгодните имоти. Сега този бизнес вече залязва – за разлика от търговията, която бележи подем. И все пак британците се страхуват от България. Защо?

Великобритания не е сред най-активните търговски патньори на България. Други страни от ЕС, като Германия, Гърция, Италия и Румъния осъществяват многократно по-голям оборот на стоки. През 2010 г. обаче тъговският интерес на британците към България е нараснал значително. В края на октомври британският министър на финансите Джордж Озбърн и външният министърУилям Хейг публикуваха статия в „Дневник”, в която съобщиха, че британският износ на стоки за България се е увеличил с 15%, а износът на български стоки за Обединеното кралство- с 19%.

Милиони евро чакат да бъдат инвестирани
Британски бизнесмени, които търгуват с България, не бързат да тълкуват тези цифри като знак, че Европа започва да излиза от икономическата криза. Според тях това показва по-скоро желанието на британските търговци да пробият на пазар, който досега не е бил толкова познат за тях.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Българските имоти вече не
са особено привлекателни
Британско-българската търговия тепърва предстои да се развива, но що се касае до инвестиции, Обединеното кралство доскоро държеше първото място по чуждестранни капиталовложения в България. Според данни на българското външно министерство обаче „Великобритания за по-малко от една година от инвеститор № 1 е отстъпила на трето място, а в момента по предварителни данни е на осмо място по преки чуждестранни инвестиции в България”. Министерството посочва, че това се дължи предимно на оттеглянето на британците от българския имотен пазар.
Но икономическата криза не е единствената пречка пред британските капиталовложения. Йън Станли, изпълнителен директор на английската фирма Юропиън Енърджи Инвестмънтс, назовава друга причина, която не се влияе от сътресенията на световните пазари:
„Става дума за липсата на прозрачност в правната система. Моите интереси сав сектора на възобновяемите енергии. От доста месеци вече чакаме новото законодателство в тази област да бъде изготвено и гласувано в парламента. Работя върху няколко проекта, единият от които е за инвестиции от над 70 милиона евро, но той е спрян, защото чакаме промяната в законодателството. То обаче се влияе не от добрата бизнес практика, а от определени групи, които оказват натиск”, казва за Дойче Веле Йън Станли.
И германските фирми роптаят
От подобни проблеми се оплакват и германски компании. Те използваха неотдавнашното посещение на канцлерката Ангела Меркел в София, за да заявят, честраната не се съобразява с европейските правила за защита на конкуренцията, че в България не се прилагат обективни регулаторни мерки, а държавният сектор се фаворизира. Великобритания е втората европейска държава след Германия, която публично повдига този въпрос – всвоята статия двамата британски министри заявяват, че Лондон иска да работи със Софияза разрешаването натези проблеми.

Андрей Владов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *