Плащаме за е-свидетелство за съдимост от сайта на правосъдното министерство

Услугата по издаване на електронно свидетелство за съдимост вече може да се заплаща директно от сайта на Министерство на правосъдието чрез дебитна или кредитна карта на заявителя.Това е първата услуга в българската администрация, за която се въвежда подобна възможност за плащане, при това, без гражданите да дължат никаква такса за превод.

НОИ стартира две нови е-услуги за пенсионерите
Новата опция бе въведена през миналата седмица, когато се разшири функционалността на системата за издаване на е-свидетелство, като предостави възможност за плащане на услугата директно от сайта на МП чрез дебитна или кредитна карта, като се въведе номерът на сметката и пин кодът. Заплащането се извършва в реално време, услугата веднага се заверява като платена и се стартира процесът по нейното предоставяне, като така се пести време на гражданите.

Е-сертификат ще доказва самоличността на потребителите на административни услуги
При картово плащане дължимата от гражданина преводна такса е равна на нула, иначе таксата за е-свидетелство е три лева за разлика от хартиеното, за което се дължи такса от пет лева.

С въвеждането на опцията хората могат по електронен път през интернет чрез електронен подпис да заявят, заплатят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света, с достъп до интернет. Средно на година се заявяват над 700 000 свидетелства. Заявяването и предоставянето по традиционния ред – на хартия, отнема време на заявителя за физическо посещение на съответното бюро „Съдимост“, време за издаване на свидетелството, време за получаване и не на последно място – заплащане на такса от пет лева, върху която банката взема и преводна такса, която често е съизмерима или надвишава таксата за услугата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *