Плащаме осигуровки през банкомат

С ПИН код питаме внася ли шефът за пенсия

СОФИЯ. Иде краят на огромните опашки, които отказаха стотици хиляди българи да платят здравните си осигуровки. НОИ и банка ДЗИ пускат нов апарат, чрез който борчовете за здраве ще се плащат с карта, а необходимите документи се издават за секунди.

Машината е комбинация между познатите банкомати и т. нар. киоски. Приличащите на електронни игри машини от няколко месеца са сложени във всяко териториално поделение на НОИ. През тях всеки безплатно може да провери дали осигуровките му са платени. Ако не са обаче, трябва да се разкарва до банка, за да внесе парите.

С новата машина ще е достатъчно само да пъхне дебитна карта. Преводът на парите става с едно натискане на бутона. Банката ще удържа такса, която е около 1 лев.

Цената на машината е около 25 000 евро, които са за сметка на трезора. Първата ще бъде инсталирана до месец-два в Стара Загора, съобщи управителят на НОИ Йордан Христосков. Ако експериментът е успешен, вероятно това ще стане най-разпространеният начин за плащане на осигуровки.

В интернет вече можем да проверяваме не само здравните си осигуровки, но и дали наистина шефът плаща вноски за пенсията ни. Това става на адрес www.noi.bg в рубриката Е-услуги. Освен ЕГН-то обаче е нужен и специален ПИН код. НОИ вече разпраща писма с кодовете до всички българи. Пощальонът трябва да ви даде писмото лично. Пазете в тайна кода, ако не искате всеки да знае заплатата ви, посъветва Христосков.

Владимир Йончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *