Плащаме по-високи вноски за доброволно здравно осигуряване

Доброволното здравно осигуряване ще излиза с 2% по-скъпо на гражданите от септември. Причина за това е трансформирането на здравноосигурителните дружества в застрахователни.

Според стария модел фондовете, където пациентите заделяха допълнително пари за здраве, бяха освободени от 2% данък върху премиите. След превръщането на дружествата в застрахователни обаче това облекчение отпада автоматично. Поради тази причина клиентите на дружествата ще трябва да внасят с 2% по-големи вноски.

От един от фондовете обясниха, че са имали обещания от бившия финансов министър увеличението с 2% да не важи за здравните осигуровки. До момента обаче от ведомството не са излезли с официален отговор по този въпрос. Клиентите на дружествата вече са уведомени за промените.

С подобно облекчение са ползват само застраховките живот, женитба някои други. В България с подобен род дейност се занимават 19 дружества. Техните клиентите представляват 4% от здравноосигурените у нас или 200 000 души.

Фондовете, които искат да продължат да застраховат пациентите, трябва да се пререгистрират като застрахователи до 7 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *