Плащаме по-нисък ДДС на рецепция за хотел

Промените в Закона за ДДС, които бяха приети в началото на годината, влязоха в сила от 1 април. Те целят уеднаквяване на ставката за организирани и неорганизирани пътувания. Така ставката от 7% за груповите пътувания и 20% за индивидуалните туристи вече ще бъде една и съща – 9%, съобщава в. „Класса“.
По данни на туристическия бранш 90- 95% е делът на организираните туристи и само 5-10% – делът на неорганизираните. Заради това на практика данъчната тежест за туризма се увеличава и браншът поиска тя да влезе в сила от октомври, но предложението бе отхвърлено. Сега българите, които пътуват и без това масово без туристическа агенция в страната, ще плащат по-нисък ДДС. Пътуванията на чужденци, които в повечето случаи са организирани, ще се облагат с по-високата ставка – вместо досегашните 7 процента, вече ще плащат 9 на сто. Разликата ще бъде поета от нас, хотелиерите, подчерта Елена Иванова, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Договорите вече са подписани, а туроператорите не са склонни да правят отстъпки, обясни тя.
Не сме променили договорите, може ли с туроператори като ТУИ и „Некерман“ да го направим, риторично попита Георги Щерев, председател на Съюза на собствениците в Златни пясъци. Това се отнася най-вече за сезонните хотели. Промяната е все пак за сметка на печалбата ни, съобщи и Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и собственик на хотел „Жасмин“ в София. За да компенсираме загубите, ще поискаме намаляване на част от другите косвени данъци – данък сгради, такса смет, предложи той.
В момента заради рязкото увеличение на данъчната оценка на сградите, както и заради делегираните права на местните власти да определят налога, се оказва, че плащаме в пъти, в някои случаи и до 10-кратно по-висок данък, отколкото преди години. Когато данъчната оценка се вдига, промилите трябва да намаляват, смята Рагин. За предстоящото лято договорите са сключени още през есента и промяната не е калкулирана, каза за „Класа“ Любомир Панковски, шеф на „Алма тур“ и член на УС на Българската асоциация на туристическите агенции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *