Плащанията на животновъдите тръгват от утре

По сметките на Държавен фонд „Земеделие” вечеса преведени 61 млн. лв., с които в понеделник ще започнат плащанията на животновъдите.
Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, цитиран от прсцентъра на Министерство на земеделието и храните.
Според него за първи път ще се отпускат субсидии за глава животно след като предното правителство не успя две години да осигури средства и легитимна процедура.

Министър Найденов подчерта, че до края на деня се очаква да бъдат отпуснати от Министерство на финансите иоще 362 млн. лв. по сметката на Държавен фонд „Земеделие” за директните плащания на обработваема площ и от началото на следващата седмица да започват плащанията и към останалите земеделски производители.

„Плащанията не са забавени. Сроковете започват да текат от 15 декември до 30 юни“, каза министър Найденов.

ЕС дава възможност да започнат от 16 октомври, но в България трябваше да се изпълни екшън план за обновяване на ортофотокартата на обработваемите площи, който беше забавен от старото ръководство на министерството, обясни той. Срокът за изпълнението на екшън плана за кампания 2009 беше 30 ноември.

След което се направи проверка от Европейската комисия, за да може да стартират директните плащания. Този екшън план беше изпълнен в срок, и ние в началото на декември получихме разрешение да започнем плащанията, допълни министър Найденов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *