Плевнелиев взима Пътната агенция

Народното събрание гледа на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата.

В него се предвижда създаването на необходимите нормативни предпоставки за подобряване управлението на дейността на сектор „Пътища“, като управлението и изпълнението на големите инфраструктурни проекти в областта на пътната инфраструктура се приведе в съответствие с действащата европейска практика.
Промените предвиждат НАПИ да мине под управление на министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Променя се наименованието и на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Променя се и начинът на управление на агенцията. Отпада двустепенната система на управление (надзорен съвет, изпълнителен директор и двама заместници) и се въвежда едностепенен колегиален орган на управление (управителен съвет, ръководен от председател). В комисията по Транспорт, информационни технологии и съобщения на НС законопроектът получи подкрепата на мнозинството депутати – 16 бяха „за“ и 2 „против“.
„Темата за инфраструктурните проекти е тема с най-голям приоритет за страната“, заяви от парламентарната трибуна БСП депутатът Меглена Плугчиева. Бившият вицепремиер припомни, че са спрени пари по ИСПА именно заради недоброто функциониране на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“. Направена е проверка за конфликт на интереси на целия наличен състав на новосъздадената НАПИ, създадена след съгласуване с ЕК, изтъкна тя.
Плугчиева каза още, че след реформите е вдигната забраната за разплащане със средства от ИСПА.
Тази агенция работи, категорична бе тя и посочи, че създаването на надзорен съвет е било изискване на ЕК.
Това не е орган на управление, а орган на контрол, смята Плугчиева, а отмяната му е връщане назад, според нея.
Плугчиева изрази изненада, че се прави промяна в една работеща структура и изрази недоволството си, че НАПИ минава под управлението на един човек (регионалния министър).
Меглена Плугчиева призова да не се правят необосновани преструктурирания. „Това е българският национален интерес, това не е партийния интерес на една или друга партия“, каза още тя, призовавайки колегите си депутати да подходят сериозно към въпроса.
От ГЕРБ обясниха, че снощи са получили одобрението на ЕК за предлаганите промени/!/. Искра Фидосова от ГЕРБ от своя страна се съгласи, че промяната в Закона за пътищата е от интерес за цялата страна. Практиките на страните членки на ЕС показва, че пътните агенции са към министерства, много често това е министерство на регионалното развитие, изтъкна тя.
Асен Гагаузов, строителен министър в кабинета „Станишев“, обвини депутатите от мнозинството, че правят нещо средно между надзорен орган и управляваш орган. По повод едностепенния орган на управление той каза: „Не е ясна управленската роля, която ще изпълнява този орган. Помислете за структурата на тази агенция“, призова Гагаузов.
Според Иван Костов настоящата структура на агенцията е абсурдна и не е действаща.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *