Пловдивската компания за метали „Хъс“ купи „Полимери“

Долината на химията в Девня вече има представител на нов сектор – металите. Промяната идва, след като в началото на юни пловдивската компания „Хъс“ купи активите на фалиралия завод „Полимери“, който не работи от 2010 година.

За фалиралото преди четири години предприятие, бивша собственост на Николай Банев, са платени 14.5 млн. лв. Цената е за земята, сградите и оборудването, което вероятно ще бъде нарязано на скрап. Извън пакета остават резервоарите с опасния химикал трихлоретан, които се намират на площадката в Девня. За обезвреждането му наскоро областната администрация на Варна подписа договор за 12 млн. лв., но парите все още предстои да бъдат преведени от бюджета (виж втория текст).

От „Хъс“ не коментираха какви са плановете им за новата площадка. Преди няколко години обаче компанията, която дотогава се занимаваше основно с търговия с метали, направи завод за тръби в Лом и обяви, че ще засили фокуса си върху производството. Затова очакванията са в Девня да заработи ново предприятие, а местните власти дори вече говорят за стотици нови работни места. Локацията е удобна, защото е до морско пристанище. В Девня са базирани работещите и изцяло модернизирани „Солвей Соди“, „Агрополихим“ и „Девня цимент“. От голямата соц четворка единствено „Полимери“ фалира.

За кого са милионите

Активите на „Полимери“ са продадени от синдика на предприятието Иван Балабанов. „Сделката е сключена на цена 14.5 млн. лв. и цялата сума вече е платена“, каза той за „Капитал“. Само за недвижимите имоти – земя около 1065 дка и сгради, „Хъс“ е платила 8.5 млн. лв., останалата сума е за оборудването. Прехвърлянето на собствеността е станало на 2 юни и разпределянето на средствата от продажбата сред кредиторите на „Полимери“ вече е започнало.

От изготвената от синдика сметка за разпределение се вижда, че първите кредитори, които ще получат част от парите си, са АЕЦ „Козлодуй“ и Националната агенция за приходите – общо 10.7 млн. лв. Атомната централа е най-големият кредитор на фалиралото предприятие с вземания за 9.3 млн. лв. Общо признатите от синдика суми за кредитори са близо 30 млн. лв., но повечето от тях са необезпечени. АЕЦ „Козлодуй“ е сред малкото изключения. Наред с търговските дългове дружеството дължи също данъци, както и заплати на работниците.

С продажбата на недвижимите имоти и оборудването в Девня работата на синдика почти приключва. „На площадката не е останало почти нищо за продажба с изключение на двата резервоара с трихлоретан“, каза Балабанов. „След като бъдат освободени от химикала, те също ще бъдат предложени за продажба“, добави той.

Кой купува

„Хъс“ е семейна компания, създадена през 1990 г. в Пловдив. Сега собственици са братята Александър и Иван Асенови, които държат по 50%, но компанията е основана от родителите им. Основната й дейност е търговия с метали, макар че в базата си в Пловдив произвежда също различни метални изделия като профили, заварени мрежи за строителството и др. През последните години продажбите й нарастват, като за 2016 г. компанията отчита 305.5 млн. лв. приходи (ръст от 1.4%). Печалбата й се увеличава близо три пъти и половина до 27.2 млн. лв.

За скока в резултатите значение има и разширяването на бизнеса на „Хъс“. През 2013 г. дружеството купи конкурента си „Кльокнер Металснаб“ от германската Kloeckner, макар че самата сделка мина през междинен купувач – физическо лице, което по принцип ускорява антимонополните процедури. Впоследствие компанията беше преименувана на „Металснаб България“. Практически „Хъс“ в момента държи 99.8% от акциите в дружеството, останалите са собственост на физически лица. За 2016 г. „Металснаб“ има 92.6 млн. лв. приходи, като отчита спад от около 9% от предходната година.

Преди три години „Хъс“ активно навлезе и в производството. Компанията купи терените на „Балканкар Рекорд – Дунав“ в Лом, които преди бяха собственост на свързаното с Васил Божков „Бургаски корабостроителници“, и направи завод за производство на метални тръби, като обяви, че производството ще заема все по-голяма част от дейността, информира capital.bg. Част от проекта, в който бяха инвестирани 10 млн. лв., беше финансирана по оперативна програма „Конкурентоспособност“. Продукцията е насочена основно за износ към Европа и това е причината компанията да избере крайдунавския град за предприятието си. Подобни предимства има и площадката в Девня, където наблизо е морското пристанище Варна-запад.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *