Пловдивската община ще похарчи 700 хил. лева за метли без дръжки

Покупката е станала чрез две обществени поръчки – за 100 000 лв. и за 600 000 лв. Първата е била проведена с три фирми, до които са били изпратени покани, а втората – по реда на Закона за обществени поръчки.
Изпълнителят и на двете поръчки е земеделският производител Митко Сашев Джинков, а договорите са били подписани от бившия директор на пловдивската „Чистота“, твърди новият управител на компанията Иван Стоянов.
„Намерението на ГЕРБ е да замени ръчното метене с машинно където това е възможно, такива са и изискванията на Европейския съюз, за да не се замърсява въздухът. Сега се оказва, че бившата градска управа ни поставя пред свършен факт и сме длъжни да приемем метлите и то – без дръжки“, оплака се Тотев.
Според него, за да станат метлите годни за употреба, трябвало да се поръчат дръжки за тях с пари от общинския бюджет за 2012 г. Тотев, който спечели поста с 2338 гласа преднина пред Славчо Атанасов, се зарече да пита бившия кмет каква е позицията на политическата му партия за липсващите дръжки.

През октомври  в предизборните дебати на телевизията настоящият кмет Иван Тотев заяви, че Пловдив е най-мръсният град, защото се почиства с метли от клони на дървета.
Не е нужно да се харчат пари за дръжки, защото се използват стари, обясни бившият директор на „Чистота“ Радослав Кошински. Той допълва, че всяка година се провеждат обществени поръчки за метли.
Новият директор на „Чистота“ Иван Стоянов твърди, че вторият договор за обществена поръчка, която е за 600 000 лв., е бил сключен от предшественика му на 14 ноември, докато е текло предизвестието му за напускане. Цялото хале на компанията е напълнено  догоре с метли, те се ронят, сякаш са сноп чубрица, допълва той, пише в. „Марица“. Стоянов също обясни, че общината няма да купува дръжки, защото според самите чистачки задължението за осигуряването им е тяхно.
Според последното преброяване на НСИ населението на община Пловдив е 338 153. При поръчаните 241 000 метли се пада приблизително по една метла на човек и половина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *