Пловдив заплашен от санкции заради нереализирани проекти

Изработването на програмата на стойност 64 милиона евро продължава вече три години, след като консултантът – немската фирма „Кокс“, няколко пъти удължава срока за подготовката.
Вчера на среща в Министреството на околната среда и водите Георги Търновалийски е поискал до края на месеца, макар и недовършен, проектът да бъде предаден на общинската администрация. След това се подговя мащабно обществено обсъждане с участието на експерти, предаде БНТ-Пловдив.
Документът трябва да получи одобрението и на Европейската комисия, което може да отнеме и година. На практика общината ще има само две години за изграждане на 16 километра канализация, 14 километра водопроводи и реконструкция на пречиствателната станция.
„Ако не реализираме тези реконструкции в пречиствателната станция на Пловдив и не решим проблема с управлението на утайките, ще търпим огромни санкции от ЕК, заяви Георги Търновалийски.
Същата е ситуацията и при другия пловдивски проект за Интегриран градски транспорт на стойност 21 милиона евро. В края на август изтича срокът, даден на гръцката фирма „Планет и Денко“ да разработи системи за електронно таксуване на пътниците, за управление на трафика чрез „зелени“ вълни и изграждане на велоалеи. И тук обаче консултантите се готвят да поискат удалжаване на крайния срок от Министерството на регионалното развитие, като така ще се забави втори ключов за града проект.
„Проблемът е изключително сериозен. Пловдив след някоя година може да се окаже, че ще трябва да връща непосилни за бюджета на общината пари, смята Илко Илиев, председател на Общинския съвет.
И Георги Търновалийски, и Илко Илиев отказаха да коментират дали забавянето на важните за Пловдив проекти е тенденциозно. Но предупредиха, че последствията ще понесе следващият кмет, без значение от коя политическа сила е той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *