Пловдив изпуска 6 млн. лв. от ЕС за Стария град?

Общината е на път да изгуби 6 милиона лева по оперативна програма “Регионално развитие”, които могат да влязат в Стария град. Това оповестиха вчера бизнесмените Любозар Фратев и Радослав Бозуков (общински съветник от ДЕР), съобщи в. „Марица“. Те излязоха ядосани от сградата на общината, където сутринта се провеждаше заседанието на Общинския съвет по туризма.

Започнахме да говорим за необходимостта спешно да се подготвя проектното предложение, но зам.-кметът Петя Гогова дори не ни изслуша. Стана и си тръгна с думите, че трябва да показва на журналисти обновените дворове на детски градини, разказаха Фратев и Бозуков. Общата сума от ЕС за 13 общини, сред които е и Пловдив, е 42 милиона лева.

Програмата се нарича “Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”. Тя стартира на 16 август, а до 14 януари трябва да се внесе проектът. Във Велико Търново вече са готови с предложението, а ние сме доникъде, упрекна администрацията Любозар Фратев. Той счита, че трябва да се свика извънредна сесия, тъй като редовната е чак на 23 септември. Местният парламент ще определя кои обекти ще бъдат включени в проекта, оттам нататък има доста процедури, напомни Фратев. Финансовото участие на общината е минимум 5 процента. С европейските пари могат се ремонтират фасадите на общинските къщи, Античния театър, да се изпълни докрай проектът на Небеттепе, инфраструктурата, калдаръмът.

На 7 септември пък стартира още една схема – за маркетинг по туристически дестинации. Там има шанс да спечелим още един милион лева, ако не се бавим, подчертаха бизнесмените, членове на Общинския съвет по туризма. Това ще бъде изпит за администрацията на кмета, дали тя е способна да усвоява европейски пари, счита Радослав Бозуков. Не са прави, ние работим по проекта, има създадена група към дирекция “Евроинтеграция” и доста сме напреднали с проекта, възрази зам.-кметът Петя Гогова.

Бизнесмените искат да ни размахат пръст, но този път на заседанието на Съвета по туризма аз го размахах и приканих участниците да дават предложения, заяви Гогова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *