Пловдив не вярва на правителствените обещания за милиони срещу буклука

Община Пловдив се опасява да не бъде излъгана за компенсациите, които правителството обеща за новите 100 000 тона софийски боклук. Това стана ясно по време на днешната извънредна пресконференция в общината, предаде „Фокус”.
Общинският еколог Лилия Таскова каза пред журналисти, че се опасява, тъй като с община Силистра това вече се е случило. С тях правителството е било обсъждало варианти за компенсации 15 000 000, 25 000 000 и 35 000 000 лева, а са получили само 15 600 000 лева, каза Таскова. Например, там от октомври 2008 година до 16 април 2009 година са извозени 113 878 бали с общ тонаж 83 688 тона, това означава, че средното тегло на една бала е вече 735 кг, не е бала тон, както е била при нейното балиране.
На Силистра за тези бали са платени 1 897 312, 18 лева/тон, без да е уточнено със или без ДДС, а на общинското дружество „Искър”, които извозват отпадъците, са платени 5 000 000 лева. Платени са 357 240 лева за транспорт при цена от 14 ст. на тон/км. Разстоянието от София до Силистра е 356 км, а от София до Пловдив е 132 км -150 км, возейки боклука до Пловдив София ще спести от транспорт почти двойно, каза Тасева. Тогава, нелогично е, според нея, при положение, че плащат на община Силистра 24 лева/тон за депониране, а компенсациите им са паднали с 10 милиона от средното, което е било обещано, да се правят искания за по-ниска цена от Пловдив и да се работи на цената, с която Пловдив приема отпадъка от близките общини.
Община Харманли също иска цена 24 лева/тон при положение, че също е по-далече от Пловдив. Общинският еколог обясни още, че технологията за формиране на цената за депониране на софийския боклук на сметището в Цалапица се оскъпява и от факта, че софийските гондоли, с които се извозва боклукът на София дотук, са двойно по-големи от сметовозите, които Пловдив ползва. Поради това се налага да се прави нова организация за разтоварването им – нови специални площадки за разтоварване, да се ползват машини за разкъсване на балите и за бутането им от площадките. Всичко това оскъпява двойно разходите на община Пловдив. Цената от 25 лева, която Пловдив иска за софийския боклук, е изчислена дори без разходите, необходими за рекултивация, каза Таскова.
Община Пловдив е изпратила предложението за цена преди три седмици, но засега няма никакъв отговор, което може да се приеме за мълчалив отказ, коментира Тасева. Това днес потвърди с изказванията си пред медиите и зам.-министър Евдокия Манева, която обвини, че община Пловдив иска висока цена за депонирането на софийските отпадъци. Вчера, по време на общинската сесия за разглеждане предложението за софийския боклук, такива обвинения се чуха и от устата на общински съветници от ГЕРБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *