Плодородната земя трябва да остане за земеделски нужди

Плодородната, хубава българска земя трябва да остане за земеделски нужди. Това каза министърът на земеделието Мирослав Найденов, който участва в публичен дебат по отношение на предлагания законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи, информират от МЗХ.
В своето изявление пред аудиторията министър Найденов подчерта, че приветства огромния инвеститорски интерес към смяна на предназначението на земеделските земи и използването им по енергийни и други проекти, непряко свързани със земеделие. Търсим балансиран подход за решаване на проблемите, подчерта министър Найденов, така че от една страна да не спира инвеститорският интерес към страната ни, но от друга – земеделието, което правителството ни обяви за приоритет, да запази своя основен ресурс – плодородната земя.
Министър Найденов каза още, че в наследство му е оставен пълен хаос с преписките с искане за смяна на предназначението на земеделските земи, като има над 700 преписки за промяна на предназначението на земеделските земи, предимно за изграждане на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.
Към настоящия момент съществуващата нормативна уредба не дава достатъчно гаранции за обосноваване на застрояването на земеделските земи с оглед на тяхното опазване в етапа на устройственото планиране. Зачестяват искания за изграждане на една жилищна сграда върху 5-6 и повече декара земеделска земя, за изграждане на вятърни енергийни генератори върху площ от 10 до над 20 декара за един генератор и т.н. От друга страна, промяна на предназначението на земи се изисква и за изграждането на обекти, които са с много малка площ. Досегашната нормативна уредба за промяна на предназначението на земеделските земи не регламентира също така в достатъчна степен и основанията, обуславящи необходимостта не само от спазване, но и от освобождаване от изискванията за провеждането на съответните процедури по Закона за опазване на земеделските земи. По време на дебата днес, стана ясно, че единствено добре балансиран подход може да даде възможност за удовлетворяване на множеството по същество разнопосочни интереси.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *