Плугчиева: Решението за помощта за фермерите ще е в тяхна полза

В четвъртък ще се състои техническа среща между български екип, ръководен от директора на Държавен фонд „Земеделие“ и екипа от Дирекцията „Земеделие“на Европейската комисия, за да се подготви окончателното решение за подпомагане на българските фермери.Това заяви заместник-министър-председателят Меглена Плугчиева, която отговаря за управлението на европейските фондове за България, след среща тази сутрин с комисаря по земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел. В разговора участва и министърът на земеделието Валери Цветанов, предаде БТА.

Точната сума на помощта за фермерите ще бъде уточнена на срещата. Налице е добра воля и на двете страни. Трябва да се освободим от емоциите и да се концентрираме максимално бързо за изпълнение на очакваното решение след утрешната среща. Решение ще има и то ще бъде в полза на българските животновъди, както на по-малките, така и на средните и големите, отбеляза Меглена Плугчиева.

Окуражени сме. Поставихме съвсем ясно и прозрачно проблемите на българските земеделски производители и срещнахме пълно разбиране от страна на Европейската комисия, допълни Валери Цветанов.

Едно от желанията, изказано от наши земеделски производители, бе да се срещнат с представители на Европейската комисия. По най-бързия начин ще се търси реализация на такава среща, което вероятно ще стане до края на другата седмица, каза той.

В разговора с комисар Мариан Фишер Боел е обсъдено и възможното удължаване на действието на програма САПАРД. Комисар Боел е отбелязала започналото изпълнение на Плана за действие, одобрен в началото на юли. Трябва да се довърши изпълнението, за да се очаква генерално решение по САПАРД. В Европейската комисия е констатиран напредък, с особено задоволство се приема започналото тясно взаимодействие между българските власти и Службата за борба с измамите в Европейския съюз /ОЛАФ/.

След като се направи независим одит в края на септември – началото на октомври, може да очаква окончателна оценка как функционира програма САПАРД. А към средата на октомври трябва да има реален поглед върху резултатите, които ще бъдат представени, изтъкна Меглена Плугчиева.

Към комисар Мариан Фишел Боел е отправена покана да посети България. Възможно е посещението да се осъществи през ранната пролет на другата година.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *