Повдигнаха обвинения на три ”бели якички” за измами

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на трима души за финансови престъпления за стотици хиляди левове, извършени в Стара Загора и София. Те са задържани.

Организираната престъпна група за финансови измами е разбита вчера при специализирана операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на обвинението.

Задържани са трима мъже – Енчо Солаков, Георги Драгоев и Божидар Владков. Повдигнати са им обвинения, като според прокуратурата ръководител на групата е бил Солаков.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2014 г. За две години тя е вършилаизмами за стотици хиляди левовевсяка, влизайки в ролята на фиктивен финансов посредник при купуването на търговски дружества.

За целта Солаков, Драгоев и Владков използвалифирми, регистрирани в офшорни зони, най-вече в Кипър и Англия, съобщи МВР. Чрез тях упълномощавали подставени хора, подбрани от лидера на групата, които да бъдат „лицата“ на сделките. Те трябвало да демонстрират пред „жертвите“ добро материално състояние, коректност, добронамереност и отлично познаване на материята, свързана с инвестиционни посредници, АСЕТ дружества и инвестиционни фондове.

Трябвало и да убеждават продавачите да приемат условията, които им предлага купувачът. А именно – плащането да се извърши на няколко вноски, като първата е в деня на получаване на одобрение за сделката от Комисията за финансов надзор. Във времето от подписване на договора за продажба до даване на одобрението на КФН участниците изтегляли наведнъж или на няколко транша наличните пари в банковите сметки на „купените“ дружества.

Така в деня на падежа за първата погасителна вноска продавачите не само не получавали договорените суми, но и разбирали, чепарите им са изтеглени.

Сумите били източвани в определени банкови сметки на различни банкови клонове в страната, като веднага след това били теглени кеш от „мулета“, набирани и вербувани от Драгоев и Владков с обещания за огромен хонорар. За „мулета“ били подбирани сигурни хора, които при задържане не биха предали участниците в групата – предимно от българския етнос, добре изглеждащи, но финансово затруднени.

По време на тегленията Солаков, Драгоев и Владков охранявали въпросните подставени лица и прибирали парите, за да бъдат разпределени между всички участници в престъпната схема.

По този начин от 9 юни 2015 г. до 22 юни 2015 г. само на едно търговско дружество тримата причинили имотна вредав размер на 498 382,56 лева.

Задържаните ще останат в ареста с прокурорско нареждане за 72 часа, след което в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *