Повечето страни от ЕС не спазват законодателството за ж.п. транспорта

Европейската комисия прати предупредителни писма до 24 страни членки на Европейския съюз, след които и България, заради неизпълнение на европейското законодателство по т.нар. „Първи железопътен пакет“. Сред получилите писма не са само Холандия, Малта и Кипър.

По-точно Европейската комисия е недоволна, че в тези 24 страни управлението на управлението на инфраструктурата не е независимо от железопътните оператори, че няма достатъчни стимули за намаляване на разходите и таксите, че липсва

независим регулаторен орган със силни пълномощия в областта на конкуренцията в железопътния сектор.

Отправянето на предупредително писмо е първа стъпка в наказателна процедура на Европейската комисия срещу държава членка на Европейския съюз по проблеми, свързани с прилагането на европейското законодателство. Едно от основните задължения на Европейската комисия е да е „пазител и гарант“ на това законодателство.

След предупредително писмо засегната държава има два месеца да отговори. Ако отговорът е незадоволителен или липсва, отправя се второ писмо, т.нар. „обосновано мнение“. Ако и на него не се отговори задоволително, или не се отговори въобще, Европейската комисия започва дело в Съда на Европейските общности в Люксембург.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *