Повече линии до Брюксел заради председателството на ЕС

Повече полети до Брюксел искат от транспортните синдикати. Това съобщи Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България на годишната конференция на Асоциацията на на българските авиокомпании (АБА).

Според Йорданова националният превозвач „България Ер“ трябва да открие ежедневни редовни полети от столицата до Брюксел. Освен това трябва да бъдат и сутрин, и вечер, обясни още тя. И допълни, че в момента по дестинацията има много пътници, а такава линия ще е удобна за бизнес пътувания. Очакванията са трафика по линията да се увеличи още през следващата година, когато България ще поеме председателството на съвета на ЕС. Благодарение на него ще нарасне интересът към страната, както в делови аспект, така и към туристическия продукт, който се предлага, коментира Йовко Йоцев, главен секретар на АБА. Той допълни, че се надява да се предлага добър продукт, към който да се включат и авиопревозвачите.

Бизнес пътуванията и туристите ще са основни фактори за развитието на авиосектора през годината. Трафикът, който генерират българите, които работят в чужбина също не бива да се подценява, каза Светослав Станулов, председател на АБА. По думите му прогнозите са ръстът на пътниците тази година да достигне 10-15 на сто. Той обясни, че с по-бързи темпове ще нарастват редовните линии, а не чартърите, което е тенденция в последните години. Освен това голяма част от пътуванията преливат от чартърни към редовни полети, обясни още той. Според него това се дължи на факта, че все повече хора организират сами пътуванията си.

Станулов отчете още, че нарастването на пътникопотокът за 2016 г. е 23 на сто. По думите му прогнозите са българските авиокомпании да запазят пазарния си дял, като при чартърните линии той е 40%, а при редовните – около 20 на сто от превозените пътници. През изминалата година през българските летища са преминали общо 9,2 млн. пътници, пътували с редовни или чартърни полети. От тях 4,8 млн. пътници са преминали през Летище София. Обслужените от тях пътници са около 2,2 млн. за миналата година, със 170 хил. повече от 2015-а. Около 35 на сто са чартърните, останалите са редовни полети, отчете Светослав Станулов. Общият брой на превозените пътници с чартъри през миналата година са 88,6 хил., от който половината са се качили на български самолети.

Трябва повече изобретателност, за да се привличат повече пътници, коментира Йоцев. И допълни, че конкуренцията само на база цени на билетите обикновено в краткосрочен аспект е в полза на пътниците, но в дългосрочен- влошава пазара. Само ниската тарифа не означава добра услуга, коментира още той.

Относно сигурността Станулов коментира, че по-сериозните мерки костват на пътниците повече време и неудобства, но се правят заради него. Той посочи още, че трябва да се мисли в посока на превръщане на столичното летище в хъб, информира monitor.bg. Защото за в бъдеще се очакват все повече полети да има към Азия, а страната е на пътя между Изтока и Запада, обясни Станулов.

Нужно е проучване какви цели трябва да постигне летище София и какви задачи трябва да изпълни, за да се намери най-правилният начин за управление, коментира Йовко Йоцев, относно концесията на столични аеропорт. По думите му за превозвачите е важно да се получава качествена услуга, без да се повишават цените, но няма значение дали ще е концесионирано, или ще се стопанисва от държавата.

 

 

 

 

 

financebg.com

One thought on “Повече линии до Брюксел заради председателството на ЕС

  • 24.03.2017 в 10:23
    Permalink

    Винаги е по-добре да има повече линии до европейските столици и не само, но това е свързано със сериозни разходи за авиокомпаниите. Едно по едно всичко ще стане.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *