Повече от 160 българи на ден подават заявления за гласуване зад граница

Над 160 българи зад граница всеки ден подават заявления за гласуване в чужбина в изборите за Европейски парламент. Това показва справката с потвърдените заявления в Централната избирателна комисия (ЦИК), която е публикувана на адрес cik.bg/registered.

От 10 април, когато формулярът за подаване на заявления бе публикуван на сайта на ЦИК, до 12,30 ч. днес са потвърдени 1122 заявления. Те са на наши сънародници в 32 държави по целия свят.
Най-голям брой желаещи да гласуват има във Великобритания (212), Германия (158), Белгия (117), Испания (111). В Съединените американски щати, където по неофициални данни живеят над 300 000 българи, засега интересът не е голям и заявления за евровота са подали едва 16 човека. В Турция желаещите към днешна дата са 8 души. Заявления са подадени дори от страни като Китай, Тунис, Обединените арабски емирства, Камбоджа.
Право да гласуват за Европейския парламент имат само хора с българско гражданство, навършили 18 години към датата на изборния ден, които са живели минимум три месеца у нас или в страни от ЕС (с адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес), както и служители на българските дипломатически мисии в други държави. Гласоподавателите, които не са подали заявления и не фигурират в списъците за вота в чужбина, могат да гласуват в открита избирателна секция, като представят документ за самоличност (лична карта, паспорт или военна карта), както и декларация, че има право на глас.

До полунощ българско време на 29 април може да се заяви желание за отваряне на изборна секция в градовете в чужбина. Това става с формуляр, публикуван на сайта на ЦИК, или чрез документ, изпратен или занесен на ръка в съответното българско посолство.

Основното условие да се разкрие избирателна секция зад граница е да има поне 20 подадени заявления от градове, в които има българска дипломатическа мисия. За останалите населени места са необходими поне 40 регистрирани желаещи.

Подобно на предишни изборни кампании, се очаква в последния момент сънародниците ни да станат по-активни в подаването на заявления. Възможно е те да надхвърлят 20 000, прогнозират експертите от ЦИК. На миналогодишните избори за български парламент, само българите в страните от ЕС бяха подали над 12 000 заявки за гласуване зад граница. За вота за Европейски парламент през 2009 г. бяха открити 51 секции зад граница. Тази година интересът към изборите на 25 май е голям и ЦИК вече обяви, че ще отвори около 120 секции в държавите от ЕС. Окончателната им бройка ще стане ясна през май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *