Повече от 90 на сто от най-богатите българи не са се регистрирали по ДДС

 

Стоте българи, отчели най-високи доходи извън заплати, са спечелили общо 347 млн. лв. през 2008 г. Това съобщиха от данъчната агенция. Едва 7,8 от богаташите са спазили изискването и освен данък доход, са плащали и ДДС. По закон всеки, който печели над 50 хил. лв. годишно, е длъжен да се регистрира и по ДДС.
От НАП нямат право да посочват имена, но на първо място в класацията стои личност с доходи от 16,9 млн. лв., спечелени през 2008 г. и отчетени през 2009 г. Вторият е спечелил само 3 хил. по-малко. Топ-пет на богаташите отчитат общо 48 млн. лв. Тези, които се нареждат на 99-то и на последното стотно място обявяват съответно по 1,4 млн. и по 1,3 млн. лв.
Данъчните започват проверка на богатите българи дали са се регистрирали по ДДС и дали са го начислявали. Това на практика се налага, след като стана ясно, че задържаният в рамките на акция „Октопод” Алексей Петров не е плащал ДДС за спечеленото, както обяви в ефира на „Хоризонт” финансовият министър Симеон Дянков. По закон след като се регистрират по ДДС, физическите лица задължително трябва да начисляват този косвен данък при извършваните от тях услуги, но и имат право да ползват данъчен кредит за направени покупки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *