Повече царевица означава по-ниски цени на месото

Това пише днес Financial Times.
Само преди седмица царевицата струваше почти 8 долара за бушел, поставяйки исторически рекорд, като анализаторите предричаха, че цените ще се запазят толкова високи, защото световните запаси са твърде ниски. В момента бушел царевица на борсата в Чикаго се търгува на 5.875 долара, или 312.60 лева за тон в наши пари и мерни единици.
По информация на Bloomberg, през юни царевицата е поевтиняла с 17%, което е ограничило поскъпването на годишна база до 54%.
Вчера министерството на селското стопанство посочи, че с царевица през тази година в САЩ са засети 92.282 милиона акра, което е с 1.8% повече от прогнозите и е втората най-висока цифра от 1944 г. насам. Заедно с това и запасите са се оказали по-високи от очакванията, с 12%.
Цените на хранителните стоки през февруари поставиха исторически рекорд, по данни на ООН. Високите цени на царевицата подхранват инфлацията, като най-голямата компания за месо в САЩ, Tyson Foods, наскоро изчисли, че разходите заради поскъпването на царевицата и соята са довели до 500 млн. долара покачване на производствените разходи.
Това накара животновъдите да се ориентират към други фуражи и търсенето на царевица от тях спадна с 16%. Повече царевица означава по-ниски цени на месото.
Рекордната цена на царевицата пазарът определи на 10 юни, със 7.9975 долара за бушел доставка юли. Това накара фермерите в Дакота и Охайо, които заради времето закъсняха с посева, да се ориентират към царевица вместо към соя. Обикновено сеитбата на царевицата приключва през май, но тази година нещата се движат със забавяне.
Сега пазарът трябва да включи в ценообразуването си 300 милиона допълнителни бушела, посочват специалисти. Междувременно вчера Международният съвет по зърното заяви, че през тази година реколтата от царевица и пшеница ще е по-висока, с по-добри прогнози за САЩ и Китай.
Пшеницата вчера падна с 8.9%, а днес продължава да губи, 0.37% до 6.12 долара за бушел или 304.50 лева за тон. Но на годишна база пшеницата остава с 22% по-скъпа.
Общо, индексът Thomson Reuters/Jefferies, проследяващ 19 основни суровини, за тримесечието е спаднал с почти 6%, най-чувствотелно понижение от 2008 г. Търсенето на суровини спада заради колебанията в световната икономика. Безработицата остава висока, а Федералният резерв спира засега да печта пари.
Продукцията от царевица в САЩ през 2010 г. е възлизала на 66.7 млрд. долара, на соя 38.9 млрд. долара, на пшеница 13 млрд. долара.
Според FT, прогнозите на ФЕД за укротяване на инфлацията може да се изпълнят със сегашния срив в цените на зърнените култури. Това от своя страна може да подобри икономическите перспективи на страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *