Повишава се цената на имотите скочи

4,6% е годишният ръст на цените на жилищата у нас през второто тримесечие на годината, показва класацията на консултантската компания Knight Frank. Страната ни е поставена на 29-о място от общо 55 пазара, като се нарежда сред държавите с умерено увеличение на цените. Това ни поставя в групата на страни като Холандия, Чехия и Словакия, където е отчетен годишен ръст на цените на жилищата от 4 на сто.

 

Спрямо преходното тримесечие цените на имотите в България са поскъпнали с 1%. В сравнение с края на 2015 г. обаче ръстът в цените е от 4,1 на сто.

„Моите очаквания са подобни на миналата година – между 5 и 7% увеличение на годишна база. До края на годината обаче не се предвижда драстично увеличение  на цените. Може би около 1-2%“, коментира Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

Според него през следващата година също не се предполага да има огромен скок на цените, пише „Монитор“. „Всичко зависи от строителната активност, от предприемачеството, както и от икономическото състояние на регионите“, допълни Ганев.

По думите му влияние върху цените могат да окажат и миграцията и последиците от Brexit.

Експертът каза още, че българите в момента предпочитат да купуват жилищата си в напреднала фаза на строеж, тъй като рискът е по-малък. „Зависи от гледната точка и настройката на самия клиент. Ако предпочита сигурност, ще избере проект, който има Акт 14“, бе категоричен той.

Той допълни, че данните от Агенцията по вписванията показват, че се наблюдава ръст на сделките в рамките на 6-7%. „Поради тази причина няма как да няма ръст на цените, след като се увеличава обемът на търсенето“.

От бранша отчитат, че през 2016 г. нараства и броят на сделките на зелено. Новите проекти са по-функционални, с по-добър дизайн, както и по отношение на квадратурата на използваните площи.

„Хората ценят много повече средствата си в сравнение с годините по време на бума. Критични са към проектите и искат да знаят за какво си дават парите“, заяви Добромир Ганев.

Данните от изследването показват още, че в глобален план лидер по най-силен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие остава Турция с почти 14 на сто годишно увеличение и 4 на сто – за тримесечието. Темповете на ръст обаче се забавят в сравнение с предходното тримесечие, когато беше отчетено годишно повишение на цените от почти 20 на сто.

Следва Нова Зеландия с ръст от съответно 11% и 3%, а на трето място е Канада с увеличение на цените от съответно 10% и 5,4%. Топ 10 се допълва от Чили, Швеция, Малта, Австрия, Исландия, Мексико и Германия. На дъното на класацията за периода април-юни е Тайван с годишен спад от 9,4% и 2,2% за тримесечието. На второ място по спад на цените е Украйна със съответно 9,2% и 2,3%, а на трето – Хонконг с 8,1% понижение на годишна база, но ръст от 0,1% за тримесечието, информира blitz.bg.

На челни места по отношение на спада на цените на жилищата в света попадат още Мароко, Гърция, Сингапур, Кипър, Италия, Бразилия и Япония.

През второто тримесечие глобалният индекс на цените на жилищата ускорява ръста си до 4% на годишна база. Като водеща тенденция на глобалния жилищен пазар от консултантската компания подчертават “изплуването” на европейските пазари в първата половина на класацията – т.е. най-бързо растящите пазари, докато азиатските – някогашни лидери по ръст на цените, отчитат сериозно забавяне.

За бързата скорост на развитие на западните пазари основен фактор е паричната политика на централните банки, посочват експертите в доклада.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *