Повишение на безработицата в Испания през първото тримесечие на 2015 г.

Безработицата в Испания се повиши през първото тримесечие на настоящата година спрямо последните три месеца на 2014 г., съобщава БНР.

Солидният растеж на четвъртата по сила икономика от еврозоната не успя да компенсира сезонните загуби на работни места, които са характерни за началото на всяка една година.

Според последно проучване на испанската статистика INE, броят на испанците, останали без работа, се понижи през първите три месеца на годината с 13 хиляди до общо 5,44 млн. безработни, като това представлява историческо най-солидно понижение на безработицата за това тримесечие.

В същото време обаче нивото на безработица за периода януари-март се повиши до 23,78% от 23,70% през последното тримесечие на 2014 г. По този начин испанската безработица остава втората най-висока безработица в целия Европейския съюз след тази в Гърция, въпреки че тя успя да се понижи от рекордния връх от 26,9%, достигнат през първото тримесечие на 2014 г. – точно преди икономиката на Испания да покаже първи признаци на възстановяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *