Повишеното предлагане на нови акции на Wall Street може да успокои пазара

След като почти три месеца ралито на Wall Street владя позитивно инвеститорите, компаниите отново се обърнаха към повишаване на капитала си чрез издаване на нови акции, като това е добър знак за фирмите, които възнамеряват да растат.
През настоящата година количеството новоемитирани акции превишава почти пет пъти нивата от миналата година. Фондовата борса представлява място, където е налице предлагане и търсене във възможно най-чист вариант. Когато компаниите предлагат нови акции с цел набиране на капитал, общото предлагане на акции се увеличава и възникват опасения за намаляване на цените, освен ако това не е придружено с еквивалентно увеличаване на търсенето. Налице са факти, че такова търсене има и то е в по-големи размери от предполаганите, което се потвърждава от стабилните ръстове на самия пазар.
Само през май новоиздадените акции са 3,1 млрд., емитирани от компании, включени в индекса S&P 500, което е почти три пъти повече от новоемитираните акции през април, чиято бройка е 1,25 млрд., и същевременно пет пъти повече от 465 млн. акции, издадени през май 2008 г., според данни на рейтинговата агенция Standard & Poor’s. От началото на годината до сега общият брой новоемитирани акции от компании, включени в S&P 500, са 4,5 млрд. в сравнение с 905 млн. акции за същия период миналата година.
Търсенето на акции досега покрива предлагането – широкият индекс S&P 500 се повиши с повече от 35% от дъното от началото на март.
„Добре е, че компаниите набират капитал и това, че публиката е склонна да купува (техните акции), е добър знак“, каза Кен Тауър, анализатор в Quantitative Analysis Service. „След големия спад и ширещия се страх има много кеш, прибран настрана, и сега инвеститорите са готови да накарат парите отново да работят за тях. Ако оцеляването на големите банки е по същество, гарантирано от правителството, инвеститорите поемат малък риск като купуват техните акции.”
В сряда Bank of America и PNC Financial Services обявиха, че тяхното увеличение на капитала, съответно с 5.9 млрд. долара и 600 млн. долара, чрез нови акции е минало успешно. Деветнадесетте най-големи банки в САЩ получиха също милиарди долари от правителството в замяна на преференциални акции след обявяването на резултатите от проведения стрес тест и последвалите препоръки на ФЕД.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *