Повишиха изискванията към управлението на пенсионните дружества

По-високи изисквания към корпоративното управление на пенсионно осигурителните дружества /ПОД/, към квалификацията и последващото обучение на осигурителните посредници, както и регламентиране на свързаните с ПОД лица с цел предотвратяване конфликт на интереси и ограничаване на възможностите им за сделки с такива лица.

Това са част от приетите на второ четене от парламента промени в Кодекса за социално осигуряване.

Къде може да се инвестира

Според приетите изменения, ПОД може да инвестират средствата на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване само в дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от държава-членка, задълженията по които съставляват държавен дълг, или от нейната централна банка. Инвестиции могат да се правят в дългови ценни книжа, издадени от Европейската централна банка или от Европейската инвестиционна банка.

Общата стойност на инвестициите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване във финансови инструменти, издадени от дружества от една група и лицата, с които тези дружества се намират в тесни връзки, не може да превишава 10 на сто от активите на фонда.

Капиталът

на пенсионно осигурителното дружество трябва да е изцяло внесен с парични вноски към момента на подаване на заявлението за получаване на пенсионна лицензия, съответно към датата на подаване на заявлението за вписване в търговския регистър – при последващо увеличаване на капитала.

Вноските в капитала на пенсионноосигурителното дружество на учредителите и акционерите не могат да се правят със заемни средства, със средства с недоказан произход или със средства, получени в резултат на престъпна или друга незаконна дейност.

Промени в управлението

Народното събрание реши най-малко една трета от Съвета на директорите или от Надзорния съвет на пенсионно осигурителното дружество да е от независими членове – физически лица. Те не трябва да са служители в ПОД или да са свързани с него лица.

ПОД да сключва договор с инвестиционен посредник след одобряване от управителния орган на дружеството, гласуваха депутатите, информира infostock.bg.

При промяна на участието на осигуреното лице от един в друг фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване правоотношението с дружеството, управляващо фонда, в който лицето преминава, възниква от датата на прехвърляне на средствата по индивидуалната му партида.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *