Повишиха се минималните адвокатски хонорари

Измененията в наредбата за минималните адвокатски хонорари, които предвиждат увеличение на цената на редица адвокатски услуги, бяха обнародвани в Държавен вестник във вторник. Измененията, гласувани от Висшия адвокатски съвет (ВАС), предвиждат и нови минимални хонорари за дейности, които досега не са включени в тарифата, като например за изготвяне на жалби пред Съда в Страсбург и преюдициални запитвания пред Съда на Европейския съюз, за заверяване на преписи на документи, за защита в процедура по медиация и др. (виж карето).

 

Въвежда се таван и диференциация в хонорара при гражданските и търговските дела според материалния интерес – подобно на административните. Именно липсата на такъв таван стана повод Върховният административен съд през юли да отмени разпоредбата в тази ѝ част. Предвиждат се и намаления на единични възнаграждения, както и по-ниски хонорари за болници, социални домове, възрастни и хора с увреждания – не по-ниски от 1/4 от минималната стойност на услугата.

Без анализ

Увеличението на хонорарите става без сериозен икономически анализ на ефекта от изменението. В мотивите към промените се сочи, че „значително се промениха и социално-икономическите отношения в страната, пазара на труда и неговото заплащане“, като единственият аргумент за това е увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) спрямо в 2014 г. (когато е последното изменение на тарифата). Според ВАС с увеличението се цели „отчитане на инфлационните процеси“, но ако се съди по данните на НСИ – от 2014 г. насам се констатира дефлация.

В противоречие с правото на ЕС?

Вън от безспорно съществения въпрос за целесъобразността на увеличението на минималните адвокатски възнаграждения, пред Съда на ЕС в Люксембург стои преюдициално запитване доколко въобще е в съответствие с европейското конкурентно право съществуването на минимални тарифи, което е регламентирано в чл. 36, ал. 2 от Закона за адвокатурата. През април т.г. Софийският районен съд сезира СЕС с този въпрос. Когато монополистът върху предоставянето на определена услуга има и властта административно да определя минималните цени за тази услуга, това е очевидно нарушение, коментират юристи, информира capital.bg.

Софийският градски съд преди около две седмици излезе с определение (докладчик Константин Кунчев) по повод юрисконсултското възнаграждение по конкретно гражданско дело, в което се прави извод, че Наредба No 1 от 9 юли 2004 г. за минималните адвокатски възнаграждения противоречи на правото на ЕС и по-конкретно на чл. 101 и чл. 102 ДФЕС. СГС цитира практиката на СЕС, според който подобни решения за въвеждане на минимални възнаграждения могат да се приемат за съответстващи на правото на ЕС при три условия: държавата сама да определя въпросните хонорари, а не да делегира това на частен субект; съдът да може да се отклони от минималните възнаграждения, като прецени сложността на делото; както и ако съществува съразмерност между използваните средства и преследваната цел.

СГС констатира, че нито едно от тези условия не е изпълнено. „Законовата уредба към настоящия момент делегира изцяло правото на Висшия адвокатски съвет, който е орган на сдружението на адвокатите и се състои само от адвокати, да приема наредба, която да предвижда минимални адвокатски възнаграждения. Липсват каквито и да било законови механизми държавата да влияе върху процеса на изработване, оценка на въздействието, приемане и влизане в сила на тези правила, които са задължителни за всички“, се посочва в определението на съда. „Те обвързват и съда, за който не е предвидено право да се отклони от предвидените минимуми при определяне размера на разноските, подлежащи на възстановяване“, се казва още в акта на съда.

Промени в минималните възнаграждения

Увеличения

Устен съвет и справка – 30 лв. (20 лв.)*

Писмена консултация – 60 лв. (40 лв.)

Молба отказ или възстановяване на българско гражданство – 300 лв. (200 лв.)

Съставяне на договор или нотариален акт – 70 лв. (50 лв.)

Вписване на кооперативно сдружение – 400 лв. (250 лв.)

Вписване на фондация или сдружение с нестопанска цел – 400 лв. (350 лв.)

Делба – според интереса, но не по-малко от 1200 лв. (800 лв.); 600 лв. за земеделски земи;

*В скоби е размерът преди изменението.

Нови такси

Заверяване на преписи – 3 лв. за първа страница, по 2 лв. за всяка следваща

Минимален хонорар за представителство пред ЕСПЧ и СЕС – 1200 лв.

Изготвяне на документация по ЗОП/ЗДС/ЗОС/ЗК – не по-малко от 1500 лв.

Медиация по граждански и търговски дела – 1/3 от тази при исков процес

Делба – съобразно интереса, не по-малко от 600 лв. за всяка фаза.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *