Погасихме целият остатъчен дълг към МВФ

Министерството на финансите осъществи операция по предсрочно погасяване на целия остатъчен размер на дълга към Международния валутен фонд (МВФ) в размер на 204.8 млн. специални права на тираж (СПТ), съобщиха от ведомството.

Обект на транзакцията са деветте транша от разширеното тригодишно споразумение, сключено между България и МВФ на 25 септември 1998 г. Това е третата и последна операция по предсрочно погасяване на задължения към МВФ.

С първите две операции, извършени в края на 2005 г. и началото на 2006 г., бяха изплатени три транша от разширеното тригодишно споразумение с МВФ от 1998 г. в размер на 288,3 млн. лв. и шест транша от двегодишното стенд-бай споразумение с МВФ от 2002 г. в размер на 296,2 млн. лв.

Осъщественото предплащане на целия остатъчен размер на дълга към МВФ ще доведе до намаляване на външния държавен и държавногарантиран дълг, който към 31 март 2007 г. възлиза на 8,5 млрд. лв. (16,6% от БВП) и до подобряване на качествените му характеристики.

Операцията ще способства и за запазване на устойчивостта и намаляване на уязвимостта на икономиката от отрицателни външни шокове, в контекста на влиянието й върху задържане на темповете на растеж на брутния външен дълг на страната както в номинално, така и в относително изражение като дял от БВП, обясняват от Министерството на финансите.

След осъществяването на транзакцията се очаква фискалният резерв по оперативни данни към края на април да възлезе на около 5,6 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *