Подалите оставка съдийки: Предстои тежка битка за независимостта на съда при този натиск

Окръжният съдия от Варна Душана Здравкова първа подаде оставка. Капка Костова и Галина Захарова напуснаха Висшия съдебен съвет, а загубилата конкурса за избора на председател на най-големия български съд Величка Цанова подаде оставка като заместник-председател на съда.
В предаването „Неделя 150” съдия Капка Костова бе категорична, че не е обидена на никого. Разочарова ме дълбоката необективност на коментарите, добави тя. Костова не разбира коментарите, свързани с паралела между нейната оставка и влизането на страната в Шенген. Очевидно управлението на съдебната система има структурен проблем. Това не съм го измислила аз. Това становище е дадено в редица доклади на различни европейски институции. За този структурен проблем би трябвало да се говори, както и за факта, че през последните повече от 10 години този начин на управление на съдебната система дава ясно да се разбере, че не е ефективен, че там нещо трябва да се направи. Аз не смятам, че за корекция на конституционния модел на управление на съдебната система е необходимо свикване на Велико народно събрание, коментира съдия Костова.
Съдия Галина Захарова каза от своя страна: Моята оставка е мотивирана с ясни и конкретни съображения, които са изцяло професионални твърдения. В нея няма никакъв скрит подтекст. Тя отново повтори мнението си, че кадровата дейност на Съвета е непрозрачна и се осъществява чрез механизми, които не са предвидени в закона. Мисля, че няма как да ми забранят да мисля различно и да изразявам различно становище по кадрови въпроси, независимо с какво мнозинство е взето определено решение. То дори да е консенсусно, съвсем не означава, че е вярно, коментира Захарова. Според нея назначението на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд е поредният случай, който показа, че на настоящия етап ВСС няма воля да преодолее порочния модел на назначаване в системата. Изборът за СГС доказа, че няма да мога с аргументите си да променя статуквото. Относно въпроса за евентуална връзка между придобитите от Янева имоти и делото, по което тя е била докладчик – за злоупотребите в „Софийски имоти”, Захарова бе категорична, че по време на обсъжданията на кандидатурата на Янева този факт не е бил известен. Нямаше никакви становища по повод на съществуването на подобен притеснителен факт. Аз разбрах за подобна ситуация в много по-късен момент, след подаване на оставките. На въпрос дали е възможно министър Цветан Цветанов да не е знаел за всичко това, Захарова коментира: Нямам никакво обяснение. Въвличането на професионален орган, какъвто е ВСС, в политиката и изобщо ангажирането му с някакви политически твърдения и говорения, ми се струва неуместно. Подобни изказвания на висши представители на изпълнителната власт представляват пореден пример за натиск върху съдебната власт. Захарова прогнозира, че предстои тежка битка за независимостта на съда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *