Подвиг! Трети сме в света

Съсякохме сърбите с 3:1 в малкия финал, България празнува

300 000 евро премия за волейболистите, Лечева обещава още пари от тотото

Волейболистите разплакаха от радост цяла България. Момчетата на треньора Мартин Стоев се биха като самураи за бронзовите медали на световното първенство в Япония и ги спечелиха. Те обърнаха от 0:1 до 3:1 сборния тим на Сърбия и Черна гора и го закриха. Двете държави участваха за последен път под общ флаг.

Ден след поражението от Полша в полуфинала отборът ни се вдигна и се хвърли на живот и смърт в малкия финал. Малка агитка с български знамена подкрепяше нашите от трибуните в зала „Йойоги Стейдиъм“, а въпреки ранния час хората в България също бяха затаили дъх. Студът не уплаши феновете пред видеостената на НДК, но повечето българи се бяха сгушили на топло вкъщи и стискаха палци пред телевизора. Ветераните пък опънаха софра в ресторант до зала „Христо Ботев“. Развълнуваният Борислав Кьосев развя родния трибагреник и вдигна тост за героите. За трети път в историята волейболът стига толкова високо. Бронзови медали сме печелили за последен път през 1986 г. в Париж и в далечната 1949 г.

„Срещата за третото място бе битка на грандове“, възкликна президентът на международната федерация Рубен Акоста след балканската битка. Великите братя Гърбич напуснаха с наведени глави с признание за класата на Пламен Константинов, Евгени Иванов, Владо Николов, Христо Цветанов, Теодор Салпаров, Даниел Пеев и младите ни таланти Матей Казийски, Боян Йорданов, Андрей Жеков, Краси Гайдарски, Тодор Алексиев, Иван Зарев. Треньорът Мартин Стоев изглеждаше най-щастлив. Той скочи върху Гайдарски след победната точка и не скри сълзите си. Стоев затвори устата на критиците навръх рождения си ден. В това време капитанът Константинов обикаляше увит в националното знаме и се радваше като малко дете.

Празникът започна още на японска земя. Посланик акад. Благовест Сендов даде прием на героите и ги нагости с българска баница, а от федерацията потвърдиха, че премията за бронза е 300 хил. евро. Шефката на ДАМС Весела Лечева обеща още пари от тотото и се закани да реши проблема с липсата на модерна спортна зала в София.

Героите кацат в 3,40 часа тази нощ с полет от Лондон.

Мария Димитрова

Ася Анастасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *