Подгониха Дамбовците за едри хищници в незаконен зоопарк

Двама от задържаните при операция „Октопод“ – братята Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците, ще бъдат проверявани и за отглеждането на екзотични диви животни без лиценз, съобщи БНТ.

Втехен имот са открити едри хищници в незаконен зоопарк. От Регионалната инспекция по околната среда и водите обясниха, че за незаконното отглеждане собствениците могат да бъдат подведени под административна отговорност и да бъдат глобени. От две години законодателството у нас забранява големи хищници да бъдат отглеждани като домашни любимци или във ферми без специален лиценз.
В дома на Дамбовците са открити три сибирски тигъра и един ягуар. Те са на възраст от 3 до 8 години. Най-едрият от тигрите тежи между 250 и 300 кг.
“Имотът не лицензиран като частен зоопарк, не е лицензиран като зоологическа градина и съгласно сега действащите законови разпоредби, които са в сила от 2008-ма, със закона за защита на животните, отглеждането на подобен род хищници от семейство котки е забранено в частни условия”, коментира Лазар Петрунов – старши експерт от РИОСВ-София.

Предстои хищниците да бъдат иззети от частния имот и да бъдат гледани в зоологически градини в страната. За да бъдат транспортирани, животните ще бъдат упоени.

Ягуарът вече е преместен в столичния зоопарк.
“Получихме го в много добро състояние, вижда се, че животното е много добре гледано. Естествено в момента е малко стресирано и се крие. Затворило се е във вътрешното помещение и ще отнеме малко време, за да посвикне с новата гледка, за да излезе навън. Това ще стане в близките дни, първо през нощта ще излиза, после през деня ще се престраши”, разказа Радко Сертов – отговорник “Хищници” в Зоологическата градина в София.

Според обвинението брятята, които са собственици на фирма „Екометал инженеринг“, са действали на входа и изхода на „Кремиковци“ и са го източвали.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *