ПОДКРЕПА НА МАНИФЕСТА НА СТУДЕНТИТЕ ИКОНОМИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

С международната инициатива на критичните студенти ние се надяваме на промяна на преподаването в икономиката. Нашата цел е да разчупим малко тоталната доминация на неолибералните идеи, захранвани от неокласическия синтез, като единствена алтернатива, до която се докосват студентите, учещи икономика в голяма част от университетите в света.

ИКОНОМИЧЕСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ ДНЕС НЕ ДАВАТ ОБРАЗОВАНИЕ- ТЕ НИ ПРАВЯТ ПЛАТЕНА ЛОБОТОМИЯ

СЛЕД КРИЗАТА, ИMАМE НУЖДА ОТ РЕВОЛЮЦИЯ В НАЧИНА, ПО КОЙТО СЕ ПРЕПОДАВА ИКОНОМИКА

Все повече са студентите, които твърдят, че курсовете по икономика не успяват да обяснят катастрофалната криза от 2008г. Протестиращите студенти във Великобритания набират подкрепа и от британския бизнес.

Завършилите икономика в Университета в Манчестър се присъединиха към протестите, като заявиха- „Обучението ни не ни направи годни за предизвикателствата на реалният живот” . Въпреки твърденията на всички учени и преподаватели, че предметите, които преподават са уникални. Студентите не са доволни от обучението си- „Ние не само, че не се гордеем с това, на което сме обучавани, а се срамуваме. Смятаме, че в момента Икономиката е единствената академична дисциплина, в която все по нарастващ брой студенти са в открит бунт срещу преподаваното съдържание на техните специалности” .

Недоволството на студентите икономисти се изостри особено много след избухването на финансовата криза през 2008г. Всички разбраха, че техните преподаватели не могат да предложат задоволителни анализи и отговори за най-голямата финансова криза през последните три поколения. Студентите са особено подразнени от някои свои преподаватели, които както те се изразяват са били „мажоретки на безразсъдната финансова експанзия”.

През последната година се засилват протестите на студентите-икономисти в много от университети във Великобритания- Манчестър , Кембридж, University College London , Essex , Лондонското училище по икономика , Училище за ориенталски и африкански изследвания. Организираните протести на студентите изразяват исканията им за по-добра учебна подготовка, свобода на мненията, както и обучение, което ще ги направи пригодни за „реалният свят”, като се „осъзнават истинските проблеми на световната икономика” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *