ПОДКРЕПА НА МАНИФЕСТА НА СТУДЕНТИТЕ ИКОНОМИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

С международната инициатива на критичните студенти ние се надяваме на промяна на преподаването в икономиката. Нашата цел е да разчупим малко тоталната доминация на неолибералните идеизахранвани от неокласическия синтез, като единствена алтернатива, до която се докосват студентите, учещи икономика в голяма част от университетите в света.

ИКОНОМИЧЕСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ ДНЕС НЕ ДАВАТ ОБРАЗОВАНИЕ – ТЕ НИ ПРАВЯТ ПЛАТЕНА ЛОБОТОМИЯ.

СЛЕД КРИЗАТАИМАМЕ НУЖДА ОТ РЕВОЛЮЦИЯ В НАЧИНА, ПО КОЙТО СЕ ПРЕПОДАВА ИКОНОМИКА.

Студентите протестират, че изучаването на икономика днес е свързано до голяма степен с нейните инструменти за анализ – предимно математически модели и оптимизация, но не и изследвания извън тях. Те заявяват: „Няма инструменти, които да анализират всичко”. Настоява се за по-голямо застъпване в учебните програми на дисциплини свързани с икономическите изследвания:финансова история, изучаване на действителното поведение на търговците в областта на финансовите пазари, изучаване на модели граничещи със социологията, историята и психологията.

Студените от Норвегия, които са искали да учат дисциплини свързани с реалната икономикаса убеждавани от преподавателите си, че трябва да изучават „аналитичната рамка”,а другото е маловажно. Техният отговор е, че „аналитичната рамка” не посочванастъпващата криза и последствията от нея.

Реформата на икономическото образованиене е само въпрос, засягащ университети и студенти. Тя има пряко отражение и върху управлението на компаниите и държавната администрация.

Завършилите икономика студенти влияят върху бъдещето на света. Това, което икономистите учат е тясно свързано с това, което правят в професионалната си кариера. Трябва да се преразгледа съдържанието на учебните програми, за да може завършващите студенти да бъдат подготвени за реалната икономика. Утре те ще решават важни икономически и политически въпроси, които основно засягат живота ни:финансовата дерегулация, безработицата, здравната реформа, нивото на доходите и т.н.

ВРЕМЕ Е ВСЕКИ ДА ВЗЕМЕОТНОШЕНИЕ В ТОЗИ ДЕБАТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *