Подкрепените от правителството банки в САЩ не са били в особено добро състояние

Високопоставени американски представители умишлено са внушавали, че банките, на които бе отпусната държавна помощ миналата година, са в по-добро състояние, отколкото са били всъщност, сочи публикуван днес доклад на министерството на финансите на САЩ.

Този подход е довел до загуба на доверие в администрацията и в пакета от мерки за стабилизиране на банковата система, посочват авторите на анализа.

Официално тогавашният министър на финансите Хенри Полсън и председателят на ФЕД Бен Бернанке твърдяха по това време, че огромната сума от 125 млрд. долара била инжектирана в здрави финансови институции. Неофициално обаче били изказвани сериозни опасения за стабилността на някои от фирмите, получили финансови инжекции.

С твърденията си, че здравите институции ще могат да увеличат кредитирането, министерството на финансите даде основания да се породи нереалистична представа за състоянието на някои институции и за тяхната способност да разширят кредитирането, се посочва в доклада.

Полсън получи одобрението на Конгреса на САЩ да използва общо 700 млрд. долара за ремонт на финансовата система.

Инжектирането на средства в банките било предпочетено пред изкупуването на техни активи като най-бързия и ефикасен начин да се заздрави финансовата система. Но доверието в тези мерки започнало да спада след като станало ясно, че въпреки отпуснатите им средства някои банки не били в състояние да възстановят кредитната си дейност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *