Подписаха споразумение за консултантски услуги между МС и МБВР

Вицепремиерът по еврофондовете Малина Крумова и представителят на Световната банка за България, Чехия и Словакия Тони Томпсън подписаха Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Администрацията на Министерския съвет и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР). Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Документът е сключен в изпълнение на Меморандума за разбирателство между българското правителство и Световната банка за партньорство и подкрепа при усвояването на европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. Консултантската помощ от МБВР ще бъде предоставена за въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация.
„Въвеждането на споделените услуги ще даде възможност да повишим ефикасността на работата на администрацията, ще доведе до по-ниски разходи и същевременно ще гарантира по-високо качество на услугите“, е подчертала вицепремиерът Крумова. Тя е посочила, че целта е да се постигне по-голяма съвместимост между отделните администрации и постепенно да се премахне изпълнението на несвойствени за тях функции от общ характер, така че да могат да се фокусират върху правенето на политики и подобряването на живота на гражданите.
Съгласно двугодишното споразумение Банката ще изготви детайлен анализ на текущото състояние в България, ще проучи и ще предложи добри практики от други държави. В рамките на споразумението ще бъде създаден проект на организационен модел, при който едно звено или администрация предоставя споделени услуги в областта на финансово-счетоводните дейности, управлението на човешките ресурси и ИТ дейностите на други администрации. Той ще бъде приложен пилотно чрез създаването на две звена за предоставяне на споделени услуги в администрацията.
МБВР ще разработи също методологическа рамка, комуникационна програма и механизъм за управление на промяната за изграждането и поддържането на подкрепа за реформите. По време на изпълнението на проекта ще бъде извършван мониторинг и оценка на действието на модела, с оглед неговото последващо приложение и в други административни структури, информират от служебното правителство.

От своя страна Европейската комисия отговаря за цялостния контрол върху еврофондовете, но текущото им управление зависи от страните членки. Някои от тях, включително и България, започнаха членството си в ЕС със сериозни предизвикателства пред управлението на еврофондовете – недостатъчен административен и одиторски капацитет, слаб контрол, злоупотреби и грешки в обществените поръчки. Макар че доста от началните грешки на растежа се преодоляха, мониторингът над България продължава, и то преди всичко поради проблемите със съдебната власт и корупцията по високите етажи на властта.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *