Подписахме четири споразумения по ФАР за 48 млн. евро

Четири финансови споразумения по програма ФАР на обща стойност над 48 милиона евро бяха подписани днес от министъра на финансите Пламен Орешарски и от ръководителя на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас.

Националното съфинансиране по проектите е 10,209 милиона евро.

Два от проектите са по ФАР-Трансгранично сътрудничество – Програма „Добросъседство” за 2005 г. с Гърция и Турция, на стойност съответно 20 млн. евро и 5 млн. евро.

Другите два са по Националната програма ФАР 2005 – втора и трета част, на стойност 10,797 млн. евро и 12,3 млн. евро. Средствата по тях ще бъдат насочени предимно към общините, засегнати от наводненията през лятото на 2005 година.

Програмата за сътрудничество с Гърция е насочена към подобряване на трансграничната инфраструктура, икономическо развитие и увеличаване на заетостта, към подобряване на качеството на живот, състоянието на околната среда. Предвидена е и техническа помощ за подготовка на бъдещи програми по подпрограмата „Трансгранично сътрудничество“ (ТГС) на програма ФАР между двете страни.

Програмата за сътрудничество с Турция включва помощ за опазване, подобряване и управление на околната среда, както и техническа помощ за подпомагане на бъдещи проекти.

Националната програма ФАР 2005 – втора част ще финансира проекти за защита на личните данни, усъвършенстване на системата за защита на класифицираната информация и подобряване на предварителното съдебно производство. Други области, в които ще бъдат финансирани проекти, са развитието на индустриални зони, както и създаване на географска информационна система.

Средствата по Националната програма ФАР 2005 – трета част, освен за преодоляване на щетите от наводненията през лятото на 2005 г., ще бъдат насочени и към укрепване на капацитета на новосъздаденото Министерство на държавната политика при бедствия и аварии и на държавната агенция „Гражданска защита“ за предотвратяване и управление на кризи и природни бедствия. Бенефициенти по програмата са и местните власти, посредством Националното сдружение на общините в Република България.

Общият размер на средствата, които Европейската комисия предоставя на България по всички програми за 2005 г., е над 500 милиона евро, каза днес след подписването Димитрис Куркулас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *