Подписваме с BNP Paribas за АЕЦ „Белене“ до две седмици

Николай Танев

Очаква се договорът за мостовото финансиране по изграждането на АЕЦ „Белене“ през първата годината с френската банка BNP Paribas да бъде сключен през следващите една две седмици.

Това съобщи генералният директор на българския клон на френската банка Улрих-Гюнтер Шуберт, цитиран от канадската бизнес медия Thomson Financial.

Преговорите ни с НЕК са в доста напреднала фаза, като договор все още не е сключен, подчерта Шуберт, като добави, че офертата на BNP Paribas очевидно е преференциалният избор относно финансовите и техническите параметри по сделката.

Френската банка трябва да финансира проектирането, доставката на оборудване и строително монтажните работи по проекта за изграждане на АЕЦ „Беленe“ през първата година от неговото изпълнение, като цялосния заем бъде в размер на 250 млн. евро.

НЕК като кредитополучател по мостовото финансиране и последващото финансово приключване на проекта, възнамерява да изплати изцяло поетите кредити веднага след окончателното приключване на проекта или като осигури опция за дългосрочно погасяване на поетите задължения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *