Под натиска на ЕК променят договора за приватизация на Петром

Румънската агенция по приватизация ще вземе всички необходими мерки, за да изпълни искането на Европейската комисия във връзка със“златната акция“в компанията“Петром“, веднага щом получи официалното писмо на Комисията, предаде агенция Ромпрес, като се позова на ведомствено съобщение.

В сряда Европейската комисия обяви, че започва процедура по нарушаване на Договора по присъединяване на Румъния и поиска от румънската държава да се откаже от правото си на вето, което има със“златната акция“в“Петром“. Европейската комисия иска от Букурещ да промени приватизационния договор, така че той да не представлява“ограничение на свободното движение на капитали“. Според Комисията държавата не може да блокира решение, взето от мажоритарния собственик, при положение че е миноритарен собственик в компанията, пише БТА.

Най-голямата компания в енергийния сектор в Румъния“Петром“бе продадена на австрийската група OMV през 2004 година. Австрийската компания изплати на румънската държава 669 милиона евро за 33,34 процента от акциите на“Петром“и участва с още 830 милиона евро в увеличаването на акционерния капитал, с

което стана мажоритарен собственик на“Петром“, притежавайки 51 процента от акциите. Румънската държава запази 40,7 процента от акциите на“Петром“, а останалата част са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие и на миноритарни собственици.

„Петром“регистрира миналата година нетна печалба в размер на 2,28 милиарда леи /647 милиона евро/.

Според румънската агенция по приватизация приватизационният договор на“Петром“не предвижда изрично, че държавата има“златна акция“в компанията, но съдържа клаузи, които може да бъдат интерпретирани като ограничаващи дейността на новия собственик и които може да бъдат възприети като“златна акция“. Предвидените в договора ограничения важат само за период от четири години след приватизацията на компанията, припомнят от агенцията по приватизация.

Румънските власти имат срок от два месеца, за да изпратят на Европейската комисия становището си по случая с“Петром“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *