Поевтинелият петрол успокои инфлацията в Европа

На месечна база има спад на инфлацията с 0.1% през юни, спрямо предходния месец май. През месец май миналата година инфлацията бе 2.7%.
В Европейския съюз годишната инфлация през юни е 2.6%, а към същия период на миналата година поскъпването на живота бе 3.1%. На месечна база изменението на цените спрямо месец май е нулево.
България е сред страните с най-ниска инфлация през юни от едва 1.6%. Преди нея да Швеция с 0.9% и Гърция с 1%. Най-висока е инфлацията в Унгария (+5.6%), следвана от Естония и Малта с ръст на потребителските цени от 4.4%.
За ръста на инфлацията най-много е спомогнало поскъпването на алкохола и цигарите с 4.9%, жилищата и наемите с 3.7% и транспорта с 3.1%. В същото време комуникациите са поевтинели с 2.8%.
Евростат представи и първите си прогнози за търговския баланс на еврозоната с трети страни през месец май. Резултатът е търговски излишък от 6.9 млрд. евро.
Европейският съюз обаче отчита търговски дефицит от 3.8 млрд. евро от взаимоотношенията с трети страни. През май дефицитът бе 14.5 млрд. евро, което показва подобрение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *