Поевтиняване на еврото в полза на европейските интереси

Последните дни долара започна да губи позиции на световните пазари и да поевтинява. Това беше напълно очаквано след като САЩ бяха на косъм да обявят, че изпадат в несъстоятелност, поради достигане на тавана на външния си дълг. Значителното понижение на долара не влияе много благоприятно на страните от ЕС. Причината е, че в момента обменният курс на еврото спрямо долара е прекалено силен, както заявява и френският министър на промишлеността Арно Монтебург, цитиран от CNBC. Според него трябва да се вземе решение за промяна на курса на еврото в посока поевтиняване спрямо долара.

Прекалено силното евро прави стоките на държавите от ЕС по – неконкурентни спрямо другите стоки на държави извън него. Това означава, че износа на държави от ЕС ще спадне, а това би могло да увеличи дефицита им. Ако еврото поевтинее спрямо долара това ще помогне на стоките и продуктите на държави от ЕС да станат по – конкурентоспособни (цените им ще поевтинеят) спрямо стоките на държавите извън него. По този начин би се повишил износът на държавите от ЕС и теоретично това би трябвало да намали дефицита на страните членки.

Дали ЕЦБ ще предприеме някакви мерки или ще се остави на течението, ще се разбере в близките седмици. Все пак ЕЦБ трябва да направи всичко възможно да бъде от полза на страните от ЕС, а не пречка.

Автор: Марин Атанасов , financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *