Пожарът край Атина тръгнал от гнездо на оси

Частни лица носят вина за пожара в областта Атики в близост до Атина, който изпепели къщи и гори. До това заключение достигна разследването на противопожарните сили, което е предадено на прокуратурата.
Самолетна камера е заснела, че първият пожар е пламнал от горящо гнездо на оси, съобщи БНР. Началото на пожарите е било на поле край село Граматико, разположено на североизток от Атина. На полето е открито опожарено гнездо на оси, а до него – няколко празни бутилки от запалителна течност. С голяма сигурност се предполага, че местните са унищожили гнездото, като са го опожарили, но огънят се е разраснал и е започнал да обхваща все по-големи горски участъци. Засега не е ясно дали опожаряването на гнездото ще бъде разследвано и дали на опожарилия го селянин ще бъдат предявени обвинения за палеж.
Полицията продължава да разследва и сигналите за умишлени палежи.
Сред причините за разрастването на огъня се сочи късната реакция на държавните служби и липсата на синхрон в действията на различните направления в Противопожарна защита.
Жителите на засегнатите райони обвиняват правителството, че не е изпълнило обещаните предпазни мерки след пожара през 2007 година. По всяка вероятност пожарите ще се отразят и на политическата обстановка в страната. Управляващата партия губи подкрепа и се очаква до два дни премиерът да обяви предсрочни парламентарни избори.
Пламъците в областта Атика от 22 до 24 август по последни данни унищожиха над 20 000 хектара гори и ощетиха близо 200 домове. В борбата с огъня взеха участие около 500 пожарникари и около 300 военни. Помощ на Гърция с техника и специалисти оказаха и други страни, като Франция, Италия, Кипър, Русия, Турция и Австрия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *