Позитивните очаквания ще движат пазара през 2014 г.

В началото на новата година забелязваме оживление на родния капиталов пазар. Всички индекси са на зелена територия, някои позиции поскъпват съществено и като цяло – оптимизмът преобладава.

Колко дълго ще продължи еуфорията? Кои ще са катализаторите на борсовата активност през 2014 г.? Как ще се отрази процедурата по приватизация на борсата, а и на борсовите участници?

В серия от интервюта сред брокери, инвеститори и директори на управляващи дружества и инвестиционни посредници екипът на Investor.bg ще разкрие на своите читатели прогнозите на всеки от тях за перспективите, проблемите и тенденциите на българския капиталов пазар през 2014 г.

Ето какво сподели брокерът на финансови инструменти в ИП „Реал Финанс“ АДДраган Драгановза читателите на Investor.bg.

Докога ще продължи еуфорията?

Позитивните настроения преобладават на БФБ още от средата на миналата година, но не бяха така добре доловими, както в началото на 2014 г. Причините за увеличаване на интереса от страна на инвеститорите към родния капиталов пазар може да се търсят в няколко направления.

От една страна, БФБ беше силно депресирана в продължение на няколко години. През тези години на предимно странично движение на родните измерители не се случи апокалиптичният сценарий за родните публични компании, като не малко от тях продължиха да генерират прилични доходи и да се развиват, което пък доведе до този силен дисбаланс между пазарните цени и реалната оценка за компаниите.

Инвестициите от страна на публичните компании в годините доведе до повишаване на рентабилността и конкурентността им. Въпреки добрите резултати обаче инвеститорите останаха твърде дълго апатични към положителните новини и не реагираха. Желанието на големи чужди инвеститори да излязат от БФБ като Артио (в последствие Абърдийн) също оказаха силен психологически натиск върху търгуващите на БФБ.

Според Вас това моментно състояние ли е или се очертава една трайна тенденция?

Малко е рано да се каже дали оптимизмът, който наблюдаваме от началото на годината е моментно явление, но при запазване на ликвидността смятам, че индексите ще продължат да се движат на север.

Какви са прогнозите Ви за активността и ликвидността на родния пазар през настоящата година – бихме ли могли да очакваме повече листнатни компании?

Сега ситуацията е много различна, пазарът получи позитивни сигнали за появата на нови инвеститори и достатъчно свободен кеш, който има желание да влезе на пазара. Това се вижда от повишаване на ликвидността и увеличаване на нетния паричен поток към инвестиционните посредници (ИП) и колективните инвестиционни схеми (КИС). Допълнителен оптимизъм вдъхва и появата на нови чужди инвеститори на пазара.

Какво според Вас ще движи пазара през новата година?

Според мен основната движеща сила на пазара през 2014 г. ще бъдат позитивните очаквания на търгуващите. Ако ликвидността се запази на тези нива и дори се подобри, мисля, че имаме пълни основания да очакваме една успешна година. По отношение на нови интересни листвания на БФБ според мен ще видим такива, но може би от догодина. Ще отнеме време компаниите да започнат да мислят за капиталовия пазар като средство за финансиране и имидж.

Бихме ли погледнали на подема, на оптимизма, и като на фактор, който да събуди интереса както на нови институционални инвеститори, така и на по-дребни инвеститори?

Определено може да се каже, че повишаването на цените и ликвидността, които наблюдаваме последните месеци на пазара ще привлича все повече погледи както на местни, така и на чужди играчи. Ликвидността и малкия по размери пазар е основната причина да няма активна търговия на чуждестранни инвеститори у нас.

Интерес за листване на родни компании ще наблюдаваме, когато БФБ започне да изпълнява истинската роля на капиталов пазар в България, който процес според мен може да наблюдаваме от догодина. По отношение на приватизацията на самия оператор всички очакваме да се случи най-после. Ефектът от тази сделка обаче ще го видим на пазара едва 6 месеца до една година след като тя стане факт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *