Позициониране на пазара преди резултата от заседанието на Фед

Доларът нарасна минимално днес, но остава блидо до дъната, докато инвеститорите залагат, че тази седмица Федералния резерв ще запази масивната програма от стимули без промяна до началото на следващата година.

На пазара липсва ясна посока и движенията идват не толкова от фундаментите, а повече от паричните потоци и настройванията на позициите преди заседанието на Фед, което ще се проведе днес и утре. Дилърите щяха да продават долара ако се ръководеха само от последните данни, които сигнализират за нестабилна американска икономика.

Вчера доклад показа, че продукцията на производствения сектор в САЩ едва е нараснала през септември, а договорите за покупки на съществуващи жилища отчетоха най-голям спад за последните близо три години и половина. Способността на долара да печели при такава заобикаляща среда отразява позициониране, тъй като късите позиции в долари изглежда нараснаха неимоверно много през октомври. Това прави зелените пари по-малко уязвими на негативните новини и им дава повече пространство за растеж ако данните се подобрят. Според дилърите също е малко вероятно долара да реагира прекалено негативно ако Фед избере да чака повече доказателства за щетите причинени от битката за бюджета във Вашингтон преди да реши кога да намали стимулите.

Един от най-печелившите от спада на долара беше еврото, което в петък удари нива от 1.3833, които са най-високите след ноември 2011 година. Единната валута днес слезе на 1.3775. Съпротива е 1.3800/70 като убедителен пробив тук ще открие възможността за тест на върха от октомври 2011 на 1.4248. Стерлингът обаче достигна най-ниски стойности за последните две седмици след като се задействаха ордери за продажби. Паундът падна през нощта до 1.6063, което е най-ниска стойност след 17 октомври. Долар/йена е на 97.55 и остава над 2-седмичното дъно от 96.94, което достигна в петък. Данните за трудовата заетост в САЩ през октомври, които ще бъдат оповестени на 8 ноември, може би ще имат по-голямо влияние за близките движения на долара отколкото заседанието на Фед.

Австралийският долар се срина след поредното вербално изказване на председателя на Австралийската централна банка срещу валутата. Глен Стивънс повтори, че е вероятно австралийския долар да падне значително в бъдеще заради намаляващите обеми на търговията на страната. Обезценка на валутата би била приветствана от износителите в страната. Австралийският долар слезе на 0.9505 срещу американския си съименик, а миналата сряда беше достигнал 0.9758, което беше най-високо ниво след началото на юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *