Познай кой ще вика под прозореца ти

Това са само някои от протестиращите групи и то само за последния месец. Огнищата на напрежение растат с часове, а управляващите вече не могат да потушават всеки пожар по начина, по който го правеха до скоро. Просто защото парите свършиха.
С наближаването на изборите и всеки най-малък повод ще бъде използван от политическите сили и от различните групи за натиск в защита на корпоративни, съсловни или пак политически интереси. Това управляващите много добре го знаят.
Това го знаят и протестиращите и затова протестите ще стават и повече, и по-смели, и по-шумни. Започва зимата на всеобщото недоволство. Ще кажете какво толкова необичайно, нали в края на всеки мандат е така? Разликата е, че този път повечето протести са заслуга единствено и само на управляващите.
Още от самото начало на това правителство гражданите разбраха как могат да си говорят с него. Намираш един мегафон, намираш няколко съмишленици и отиваш под прозореца. По този начин бяха раздавани пари, бяха отменяни решения. Премиерът Бойко Борисов и неговите министри не само се срещаха с всеки протестиращ, но и всеки път се оказваха на неговите позиции и бързо, бързо се отказваха от нещо предишно. Нещата вървяха.
Разликата между този тип пожарникарско управление (заради принципа да гасиш пожарите поотделно, а не заради първата професия на премиера) и последователната политика е в резултата. В първия случай подканяш всеки следващ пожар да се разгори, а във втория създаваш условия да няма пожари.
Спомняте ли си колко са министрите на здравеопазването в това правителство? Ще ви припомня – 4 (четири). Двама мъже и две жени. Мъжете изпъкваха със своята незабележимост, а жените – със своята карикатурност. Как очаквате това каре да е създало условия за нормално функциониране на системата? Ами не очаквате, разбира се.
Затова и лекарите от кръвните центрове протестират, и жителите на три родопски общини блокират пътища заради закриването на болницата в Девин. И така между другото министър Десислава Атанасова сподели, че и тази година над 500 млади лекари ще напуснат България. Миналата година пак били толкова.
Очевидно е, че при такава тенденция няма как всяка болница да предлага на пациентите си необходимите специалисти. Здравеопазването обаче е национална политика. Някой не е мислил навреме докъде могат да стигнат общинските болници, чиито дългове вече са над 340 милиона лева. Този някой всъщност са четиримата вече споменати здравни министри и техният началник.
И понеже вече няма пари за запушване на всяка новопоявила се дупка в държавата, а изборите наближават, затова виждаме министрите да обикалят страната в решителна поза, която не успява да скрие тяхното объркване и припряност. Утре протест в София, вдругиден в Девин, после в Добрич и т.н. А министрите ще летят като команда, от чиито пожарни коли водата отдавна е източена. Очаквайте ги скоро и във вашия град.

блог на Иван Бедров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *