Покупките на нови жилища в САЩ отбелязаха историческо дъно

Снежните бури и студеното време в САЩ през февруари намалиха още повече активността на купувачите на пазара на недвижими имоти, в резултат на което продажбите на нови жилища отбелязаха най-ниската си стойност в исторически план.
Активността на пазара на нови жилищни имоти като цяло върви надолу през последните осем месеца, за което имат принос и високата безработица и затрудненият достъп до кредитиране. Нарастващият брой на принудително отнетите имоти на свой ред допълнително затруднява продажбите на нови жилища, след като подобни оферти наводниха пазара в САЩ, пише Bloomberg.
През февруари броят на продадени нови жилищни имота пада до 308 хил. единици на годишна база, като това е с 2,2% под януарските нива. Икономистите очакваха те да се увеличат от първоначално обявените за януари 309 хил. единици до 318 хил. единици.
Продажбите на нови жилища в САЩ са паднали и с 13% под нивата си от февруари 2009 г. В същото време средната продажна цена на пазара нараства с 5,2% на годишна база до 220 500 долара през февруари, като увеличението е най-голямото за последните две години.
Ако февруарските темпове на продажби се запазят, ще трябва да минат повече от 9 месеца, за да могат всички предложени за продан нови имоти в САЩ да се изчерпат.
Покупките на нови жилища се считат за водещ икономически индикатор, защото показват нагласите на потребителите за икономиката и склонността на банките да отпускат заеми. Освен това те мога да бъдат и предвестник на оживление в други сектори от икономиката, които са пряко свързани с недвижимите имоти и строителството.
Вчера стана ясно, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели с 0,6% на месечна база през февруари, след като извънредно ниските температури през месеца са накарали част от купувачите да отложат заплануваните сделки. Нежеланието на работодателите да започнат да наемат нови служители е другата основна причина за ниската активност на пазара.
Отделни икономически данни за САЩ показаха по-рано днес, че поръчките за производството на стоки с дълготрайна употреба се увеличават за трети пореден месец през февруари. Тяхната стойност скача с 0,5% спрямо януари, когато се увеличиха с 3,9% на месечна база. Това е знак за по-висока активност във фабричния сектор на страната през следващите месеци.
Щатският долар поскъпва силно срещу повечето основни валути днес, като преднината му срещу еврото, японската йена, швейцарския франк и австралийския долар е по-голяма от 1%. Курсът на двойката EUR/USD пада до 1,336 долара за евро, което е най-ниското ниво от май 2009 г. насам.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *