Покупките спадат, спестяванията растат

След няколко поредни години на бум в потреблението българските домакинства отново започнаха да затягат коланите, притиснати от първите симптоми на икономическата криза. През първия месец на 2009 г. средният доход на човек от домакинство е намалял до 276 лв., каквото е било равнището му през май 2008 г., по информация на Националния статистически институт (НСИ). Същевременно хората се опитват да увеличават спестяванията си за сметка на по-сериозно намаление на разходите, се вижда от разбивката на данните, публикувани в понеделник.
Бюджетът на семействата през януари се е свил драстично в сравнение с декември 2008 г. – доходите са били с по 100 лв. по-малко на човек. Голямата разлика може да се обясни с допълнителните парични бонуси за Коледа, но сравнението с приходите през октомври (296 лв. на човек от домакинство) и ноември (320 лв.) м.г. отново не е в полза на януарските.
Несигурността колко сериозна ще е кризата и колко време ще продължи е променила и потребителското поведение на българите. Въпреки че семейният портфейл изтънява, хората се опитват да спестяват все по-голяма част от него. За януари числото е 24 лв. средно на човек, двойно по-голямо спрямо цялата 2008 с изключение на ноември и декември.
Увеличаването на спестяванията е за сметка на разходите на домакинствата, които започнаха да се свиват още от октомври 2008 г., когато статистиката отчете първите симптоми на песимистични потребителски нагласи. Тогава хората започнаха да отлагат големите покупки – на коли, жилища и техника, за по-доброто бъдеще. През ноември осезаемо се свиха получените кредити – близо четири пъти, както и тегленето на спестявания – три пъти по-малко спрямо септември.
2009 започва с орязване и на по-ежедневни разходи. Най-драстично са намалели парите за дрехи и обувки, като през януари хората са отделяли средно по около 6 лв. – толкова, колкото са харчили и през летните месеци. По данни на българската ритейл асоциация след новогодишните празници намалението на продажбите е стигнало до 40% при някои търговци. Има известен спад в търговията с дрехи, потвърди и генералният мениджър на гръцката верига „Спридер“ Маринос Миниотис. Маркетинг мениджърът на „МОЛ София“ Валери Рафаилов обаче не отчита промяна в нивата на продажби през януари спрямо миналата година.
Намалели са дори и разходите за храна и безалкохолни. През януари за това перо са се харчили по-малко от 93 лв. на човек от домакинство, докато през последните 9 месеца разходите за тези продукти не са падали под 100 лв. Според представители на хранителните вериги не може да се говори за общ спад на оборотите, а по-скоро за отлив от по-скъпите марки. Първоначално забавянето в търговията на дребно беше усетено сред веригите за продажба на мебели и техника. „Определено се чувства спад в продажбите, който в момента е около 10%“, коментира в понеделник президентът на „Технополис“ Божидар Колев и допълни, че тенденцията е започнала още от есента на 2008 г.
Хората са ограничили и разходите за транспорт. През януари те са отделяли за пътуване около 14.50 лв., което е с близо 10 лв. по-малко спрямо октомври. Потърпевши от всеобщото свиване на потреблението са и телекомуникациите. Според „Глобул“ тенденцията не е нова и сред основните причини за непрекъснатото намаляване на цените, което предприемат операторите. „Заради по-малките разходи намалява и средният приход от абонат“, посочиха от компанията. Според представител на „Мобилтел“ през януари хората традиционно стягат коланите, за да компенсират по-големите си харчове през декември. Красен Йотов от аналитичното звено „Индъстри уоч“ коментира, че „когато хората очакват да вземат по-малки доходи, те започват да спестяват от разходите си, които не са толкова наложителни“.
Очаквано кризата се е отразила и на разходите за свободно време, култура и образование. Парите, заделяни за билети за театър, кино, концерт и за обучения, започват постепенно да намаляват от октомври, за да стигнат до ниво от 9 лв. средно на човек през януари. Това е с 3 до 5 лв. по-малко в сравнение с летните месеци.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *